Hem / Blogg /

Dagssömn

Sömn hos barn är ett omdiskuterat ämne. Det kanske inte är så konstigt eftersom med tanke på den stora betydelsen sömnen har för små barn. Sömnen bidrar till deras utveckling, hjälper dem att bearbeta ny information, och är avgörande för återhämtning och immunförsvaret. Dessutom frigörs det mest tillväxthormon i kroppen under sömnen.
Malin King

Sömncoach & doula

dagssömn bebis

Sömn hos barn

Barnens sömnbehov förändras snabbt med åldern, ibland till och med från vecka till vecka. Men hur vet man hur mycket sömn sitt barn faktiskt behöver? Att följa ett av våra rutinexempel ger både dig och ditt barn trygghet, struktur och tillräckligt mycket sömn, både på dagen och natten.

Rutiner för barn

För att barnet ska få tillräckligt mycket sömn på dagen och natten, är det bra att ha tydliga rutiner i vardagen att förhålla sig till. Genom att följa regelbundna rutiner lär sig barnet när det är dags att äta, leka och sova. Det ger både dig och ditt barn trygghet och struktur.

0-2 månader

De första månaderna av ett spädbarns liv är ofta oregelbundna med sömn eftersom sömnen styrs mestadels av hunger. Spädbarn sover i genomsnitt 16 till 20 timmar per dygn, men det kan variera. Små bebisar kan behöva stöd för att somna, med vaggning, närhet, napp, lugn musik eller en rullande vagn. Vi har utformat ett rutinexempel för 0-2 månaders bebisar som ni kan ta hjälp av här.

2-4 månader

Vid denna ålder börjar din bebis förstå dag och natt. Bebisen anpassar sin dygnsrytm med mer sömn på natten och börjar vara mer vaken på dagen. Bebisar i denna åldern sover i genomsnitt 15-20 timmar per dygn. Vårt rutinexempel för 2-4 månaders bebisar hittar du här.

5-7 månader

Bebisar mellan 5-7 månader är ivriga att upptäcka sin omgivning och har fortsatt ett stort sömnbehov. Vid denna åldern är det vanligt att bebisarna fasar ut nattmaten. 5-7 månaders bebisar sover i genomsnitt 14-15 timmar per dygn. Vårt rutinexempel för 5-7 månaders bebisar hittar du här.

7-12 månader

Barn i åldern 7-12 månader har ett sömnbehov på 13-14 timmar per dygn. Vid åtta månader minskar många barn antalet tupplurar från tre till två om dagen. Om ditt barn inte längre verkar vilja ta den sista tuppluren, kan det vara dags att övergå till två tupplurar istället. Vårt rutinexempel för barn i 7-12 månaders åldern hittar du här.

1-2 år

Barn i åldern 1-2 år har ett sömnbehov på 12-14 timmars sömn per dygn. Oftast går barn över till bara en tupplur vid 12-16 månaders ålder, men det kan variera. Vårt rutinexempel för barn i 1-2 års åldern hittar du här.

För kort dagssömn?

Har du ett barn som bara tar powernaps eller korta tupplurar på dagen? Klicka här för att få mer tips på hur du kan förlänga tupplurarna på dagen.

Sömnkurser

Vill du ha mer hjälp att veta om ditt barn sover tillräckligt eller hur du ska göra för att jobba med mer självständig sömn hos ditt barn? Då kan du få hjälp av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: