Hem / Blogg /

Rutiner 2-4 månader

De första månaderna av ett barns liv är en tid full av förändringar och mycket känslor. En fantastisk rutin som kan hjälpa er att få en bra start är äta-leka-sova rutinen, som ger er en känsla av stabilitet och trygghet i er nya vardag.
Malin King

Sömncoach & doula

rutiner 4 månaders bebis rutiner 3 månaders bebis rutiner 2 månaders bebis

Rutiner 2-4 månaders bebisar

Äta-leka-sova rutinen

Äta-leka-sova rutinen handlar om att så snart din bebis vaknar från sin tupplur, erbjuder du mat, antingen genom amning eller flaskmata. Efter detta följer en period av vakentid där ni kan byta blöja, leka och mysa. När din bebis sedan har förbrukat den energi bebisen har fått från maten och börjar känna sig trött, kommer sömnen naturligt, och bebisen kan somna bekvämt utan behov av bröstet eller flaskan.

Rutinexempel

rutiner 4 månaders bebis rutiner 3 månaders bebis rutiner 2 månaders bebis

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

😴 Sova

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

😴 🛏 Sova för natten 

🌜🍼🤱 Dream feed/drömmatning

Detta exempel kan enkelt anpassas efter din bebis. Om din bebis vanligtvis vaknar vid till exempel 06:00 på morgonen, kan du helt enkelt flytta alla tidpunkter en timme.

Dream feed/drömmatning

En ”dream feed” är när du väcker din bebis och ger bebisen ett sista mål mat innan du själv går och lägger dig för natten. Då får både du som förälder och bebisen så mycket sammanhängande sömn som det går.

Mat på natten

Försök att hålla tre timmar eller mer mellan matningarna på natten om det går. Din bebis kanske vaknar av andra skäl, så försök trösta bebisen i 5-15 minuter först, och se om bebisen kan somna om med dig som trygghet innan du erbjuder mat. Men har det gått mer än tre timmar eller om bebisen verkar hungrig, mata alltid bebisen.

Sömnkurs för bebisar

Behöver du mer hjälp med sömnen för din bebis finns vår kurs ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader. Där hittar du massor med bra tips för att hjälpa er med den första tiden tillsammans.

Dela inlägg:

Gratis tips

Få vår gratis sömnguide för barn 2-6 år!

Uppnå bättre nätter med ditt barn med våra 5 experttips, speciellt utformade för barn i åldern 2-6 år som sover i öppna sängar.
Lämna ditt namn och e-post nedan för att få tillgång till filen.