Hem / Blogg /

Korta tupplurar – så förlänger man dom!

Har ditt barn svårt att ta längre tupplurar och istället tar power naps? Den vanligaste anledningen till korta tupplurar är att barnet har svårt att somna själv och behöver därför stöttning hela vägen till sömns. Därför vaknar barnet efter 30-45 minuter och vet inte hur den ska somna om igen..
Malin King

Sömncoach & doula

korta tupplurar power naps

Korta tupplurar – 3 tips för att förlänga dagssömnen

Vad beror korta tupplurar på?

Korta tupplurar eller power naps på 30-45 minuter kan vara frustrerande för både föräldrar och barn, och det finns flera faktorer som kan påverka längden på dessa tupplurar. Bland annat:

  • För kort vakentid innan tuppluren
  • För lång vakentid innan tuppluren
  • Ljust rum
  • Stimulerande omgivning
  • Barnet behöver bröstet eller flaska för att kunna somna
  • Barnet behöver närhet eller stöttning hela vägen in i sömnen

Hur förlänger man en tupplur?

För att förlänga barnets tupplurar är det viktigt att skapa rätt förutsättningar med tillräcklig vakentid, en lugn och mörk sovmiljö och att tillgodose barnets behov av närhet under vakentiden. Det kan ta lite tid för att hitta den bästa balansen för ditt barn, men vi på Sovande barn finns här för att hjälpa dig.

3 tips för att få ditt barn sova längre tupplurar

  1. Stötta mindre vid insomningen.
  2. Testa att söva om barnet i 20 minuter om barnet vaknar för tidigt under tuppluren.
  3. Följ Sovande barns äta-leka-sova rutin.

Hur vet jag om mitt barn behöver mer sömn under dagen?

Om ditt barn verkar grinigt eller trött under dagen, särskilt efter en kort tupplur, är det en signal som visar att barnet egentligen behöver mer sömn. Var uppmärksam på barnets signaler och försök erbjud längre tupplurar för att se till att barnet får tillräckligt med vila under dagen och känner sig mer utvilat.

För kort dagssömn?

Har du ett barn som bara tar powernaps eller korta tupplurar på dagen? Då kan du få mer hjälp att förlänga dagssömnen och mycket mer av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: