Hem / Blogg /

Rutiner 1-2 år

1-2 års åldern är en spännande tid i ditt barns utveckling. För att stötta dem i sina äventyr behöver de tydliga rutiner med regelbunden mat och sömn. Men hur vet man egentligen om det är dags för en eller två tupplurar? Hur gör man om barnet bara klättrar ur sin spjälsäng? Vi finns här för att hjälpa dig!
Malin King

Sömncoach & doula

rutiner 1 år barn rutiner 2 år barn

Rutiner 1-2 år för barn

Rutinexempel

rutiner 1 år barn rutiner 2 år barn

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

🥣 Mat

🍌 Mellanmål

😴 Sova 

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

🎼 Sjunga sång

😴 🛏 Sova för natten 

Detta exempel kan enkelt anpassas efter ditt barn. Om ditt barn vanligtvis vaknar vid till exempel 06:00 på morgonen, kan du helt enkelt flytta alla tidpunkter en timme.

En eller två tupplurar på dagen?

De flesta barn går över till en tupplur när de är mellan 12-16 månader gamla, vissa kan gå över till en tupplur redan vid 10 månaders ålder. Försök dock att behålla två tupplurar så länge som möjligt, så länge barnet enkelt somnar för båda tupplurarna och sover bra på natten utan att ta tidig morgon. Men om ditt barn inte längre verkar vilja ta den andra tuppluren enligt 7-12 månaders rutinen, kan det vara ett tecken på att det är dags att anpassa sig till bara en tupplur istället.

Svårt att somna på kvällen?

När du märker att ditt barn har svårt att somna på kvällen, kan du prova att natta lite senare eller minska sömnen på dagen tills ni hittar en lagomt lång tupplur. En del barn slutar sova på dagen vid 2 år, men försök att behålla en tupplur så länge det går för att ge barnet vila och återhämtning under dagen. Anpassa tupplurarna efter ditt barns behov och sömnmönster.

Den berömda 18-månaders fasen

Vid 18 månader går många barn igenom ett stort utvecklingssprång som handlar om relationer och det kan påverka deras sömn. Föräldrar kan ibland uppleva denna fas som utmanande och väldigt kämpig. Om ditt barn plötsligt har en del nattuppvak och även svårigheter med sömnen, oroa dig inte! Det är normalt och brukar vanligtvis lösa sig inom några veckor. Håll ut och ge ditt barn extra stöd.

Mitt barn klättrar bara ur spjälsängen?

Har du ett barn som har börjat klättra ur sin spjälsäng där hemma? Om du kan, sänk spjälsängen ner till golvnivå så länge spjälsängen är stabil och säker i övrigt. Använd en sovpåse för att förhindra klättring, men om problemet fortsätter, är det dags att byta till en öppen säng av säkerhetsskäl.

Sömnkurs för barn

Behöver du hjälp med ditt barns sömnvanor? Det är precis sånna frågor vi går igenom i vår sömnkurs ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader och hjälper dig och ditt barn att komma till en hel natts sömn.

Dela inlägg:

Gratis tips

Få vår gratis sömnguide för barn 2-6 år!

Uppnå bättre nätter med ditt barn med våra 5 experttips, speciellt utformade för barn i åldern 2-6 år som sover i öppna sängar.
Lämna ditt namn och e-post nedan för att få tillgång till filen.