Hem / Blogg /

Rutiner 5-7 månader

Bebisar i åldern 5-7 månader är ivriga att utforska världen omkring sig, men för att orka det behövs det regelbunden mat och sömn. Vår äta-leka-sova rutin kan vara er guide mot en mer stabil och trygg vardag medan ni upptäcker den nya världen tillsammans.
Malin King

Sömncoach & doula

rutiner 5 månaders bebis rutiner 6 månaders bebis rutiner 7 månaders bebis

Rutiner 5-7 månaders bebisar

Äta-leka-sova rutinen

Äta-leka-sova handlar om att direkt när din lilla skatt vaknar från sin tupplur, erbjuder du mat, antingen genom amning eller flaskmata. Därefter följer en period av vakentid där ni kan byta blöja, mysa och leka. När din bebis sedan har förbrukat den energi som bebisen fått från måltiden och börjar känna sig trött, kommer sömnen naturligt, och bebisen kan somna bekvämt utan att behöva bröstet eller flaskan.

Rutinexempel

Rutiner 5-7 månaders bebisar

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

😴 Sova

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

😴 🛏 Sova för natten 

🌜🍼🤱 Dream feed/drömmatning

Detta exempel kan enkelt anpassas efter din bebis. Om din bebis vanligtvis vaknar vid till exempel 06:00 på morgonen, kan du helt enkelt flytta alla tidpunkter en timme.

Dream feed/drömmatning

En ”dream feed” eller drömmatning är när du väcker ditt barn och erbjuder en sista matning innan du själv går och sover för natten. På detta sätt får både du som förälder och ditt barn så mycket sammanhängande sömn som möjligt.

Mat på natten

Vid den här åldern kan barnet vakna mer av ren vana än hunger. Om ditt barn fortfarande vaknar på natten av hunger, är det alltid bäst att svara på bebisen behov och ge barnet mat såklart. Men om du tror att ditt barn inte är hungrig, försök att söva om barnet på annat sätt än mat.

Tupplurar på dagen

Vid 7 månaders ålder börjar vissa bebisar övergå till två tupplurar om dagen istället för tre. Det är viktigt att följa din bebis signaler – om de inte verkar vilja ta den tredje tuppluren, kan det vara dags att anpassa rutinen till två tupplurar. Samtidigt är det bra att försöka behålla den tredje tuppluren så länge som möjligt och erbjuda stöd för att säkerställa att bebisen får tillräckligt med vila under dagen. Det kan innebära att rulla vagnen, använda en bärsele eller låta bebisen sova på dig för att få till den sista tuppluren och därav undvika att din bebis blir övertrött när det är dags att gå och lägga sig på kvällen.

Tupplurarnas längd och tajming

När det kommer till tupplurarnas längd och tajming är det bra att vara flexibel. Om barnet inte sover en och en halv timme på förmiddagen är det helt okej att förlänga lunchdagsvilan till två timmar eller att ha en kortare powernap på 45-60 minuter. Viktigt är att se till att dagsömnen inte överstiger 4,5 timmar i denna ålder och att inte låta bebisen sova längre än två timmar i sträck under dagen, då kan nämligen nattsömnen påverkas negativt.

Sömnkurs för barn

Behöver du hjälp att se över ditt barns rutiner eller hjälp att fasa ut nattmatning så är det precis sånna frågor vi går igenom i vår sömnkurs ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader.

Dela inlägg: