Hem / Blogg /

Rutiner 7-12 månader

Barn i åldern 7-12 månader är entusiastiska att utforska sin omgivning, men för att klara av det behöver de regelbunden mat och sömn. Vår äta-leka-sova rutin kommer vara till stor hjälp mot en mer stadig och trygg vardag medan ni utforskar den världen tillsammans.
Malin King

Sömncoach & doula

rutiner 7 månader rutiner 8 månader rutiner 9 månader rutiner 10 månader rutiner 11 månader rutiner 12 månader

Rutiner 7-12 månaders barn

Äta-leka-sova rutinen

Äta-leka-sova rutinen handlar om att erbjuda mat direkt när ditt barn vaknar från sin tupplur, antingen genom amning, flaskmata eller vanlig mat. Efter måltiden följer en period av vakenhet för lek, mys och byte av blöja. När ditt barn börjar känna sig sömnig, blir det mer naturligt för barnet att somna utan att behöva bröstet eller flaskan som hjälp. Anpassa rutinen efter era behov, rekommendationen är att alltid erbjuda barn under 1 år amning eller ersättning 30-60 min innan en måltid. Men äter barnet bra med mat och magen vant sig måste man inte ha flaska eller amning dagtid utan endast mat går också bra så länge det funkar för er.

Rutinexempel

rutiner 7 månader rutiner 8 månader rutiner 9 månader rutiner 10 månader rutiner 11 månader rutiner 12 månader

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

🥣 Mat

😴 Sova 

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

🎼 Sjunga sång

😴 🛏 Sova för natten 

Detta exempel kan enkelt anpassas efter ditt barn. Om ditt barn vanligtvis vaknar vid till exempel 06:00 på morgonen, kan du helt enkelt flytta alla tidpunkter en timme.

Fasa ut nattmaten

I den här åldern kan det vara lämpligt att gradvis fasa ut eventuella nattmatningar, förutsatt att barnet går upp i vikt som förväntat. Ett smart tillvägagångssätt är att börja med att minska mängden mat i den första nattmålet, till exempel om barnet vaknar runt 01/02-tiden, kan du gradvis minska mängden ersättning med 10-30 ml eller minska antalet minuter du ammar med en minut per kväll.

När barnet sover utan uppvak fram till nästa nattmål och har gjort det i ungefär en vecka, då kan du göra samma sak och minska mängden mat vid nästa uppvak. Detta gör övergången smidig och mjuk för både dig och ditt barn.

Två eller tre tupplurar på dagen?

Vid åtta månaders ålder går många barn över från tre till två tupplurar om dagen. Om ditt barn inte längre verkar vilja ta den tredje tuppluren enligt 5-7 månaders rutinen, kan det vara ett tecken på att det är dags att anpassa sig till två tupplurar istället. Lyssna på ditt barns signaler och anpassa rutinerna efter det.

Dagssömn

Om ditt barn inte sover 1,5 timmar på förmiddagen, kan en tupplur på 2 timmar på eftermiddagen vara ett bra alternativ. Sträva efter totalt 3 timmars dagssömn fördelat över två tupplurar. Håll dagssömnen inom 3 timmar och undvik tupplurar som varar längre än 2 timmar i sträck för att inte störa nattsömnen.

Barn som är mindre aktiva och ännu inte kan gå, kan behöva en kortare andra tupplur på ungefär 45-60 minuter istället för 1,5 timme eftersom de inte förbrukar lika mycket energi. När barnet sedan lär sig gå och blir mer aktivt, kan det vara nödvändigt att förlänga den andra tuppluren eftersom barnet blir tröttare och har ett ökat sömnbehov.

Sömnkurs för barn

Behöver du hjälp med att fasa ut nattmatning eller se över ditt barns rutiner? Det är precis sånna frågor vi går igenom i vår sömnkurs ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader och hjälper dig och ditt barn att komma till en hel natts sömn.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden