Hem / Blogg /

Rutiner 0-2 månader

De första månaderna av en bebis liv kan vara upp och ner med rutiner, men mitt i allt kaos är det en värdefull tid att verkligen lära känna din bebis och knyta starka band. Äta-leka-sova rutinen kan hjälpa både dig som förälder och din bebis att hitta en viss rytm och harmoni i er vardag.
Malin King

Sömncoach & doula

Rutiner 1 månader bebisar

Rutiner 0-2 månaders bebisar

Äta-leka-sova rutinen

Äta-leka-sova rutinen går ut på att när din lilla bebis vaknar från sin tupplur är det dags att erbjuda mat, antingen genom amning eller flaskmata. Därefter kommer en kort stund av vakenhet där du kan passa på att byta blöja och njuta av en mysig stund med lek. Mot slutet av denna vakentid har din bebis använt upp all energi bebisen fick från maten och börjar bli trött. Då kommer sömnen naturligt och bebisen kan somna utan hjälp av bröstet eller flaskan.

Rutinexempel

Rutiner 1 månader bebisar

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

😴 Sova*

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

😴 🛏 Sova för natten 

*Mellan 0-3 månader är det helt normalt att bebisens tupplurar varierar mellan 20-120 minuter. Om bebisen är mottagligt, kan du försöka att försiktigt söva om bebisen om tuppluren är kort. Om detta inte fungerar, fortsätt med er dagliga rutin som vanligt.

Sömn

Om din bebis sover längre än 2 timmar på sin tupplur under dagen, kan det faktiskt vara en fördel att väcka bebisen. Detta hjälper till att stabilisera bebisens nattliga sömn och skapar en mer regelbunden sömnrytm. Så även om det kan vara frestande att låta dem sova längre, kan att väcka dem vara ett värdefullt steg för att upprätthålla en mer balanserad och lugnare natt.

Mat

Om bebisens tupplur varar endast 30-40 minuter, kan du vänta lite med att mata om du inte märker tydliga tecken på hunger. Men om din lilla bebis verkar vara hungrig, mata alltid bebisen. Vid den här åldern är det vanligt att de flesta bebisar äter under natten. Men om din bebis går upp i vikt som förväntat, behöver du inte nödvändigtvis väcka dem för att mata. Låt istället din bebis äta när bebisen naturligt vaknar upp och är hungrig, vilket vanligtvis sker ungefär var 2-4 timme.

Sömnkurs för bebisar

Behöver du hjälp med sömnen för din nyfödda bebis finns vår kurs ”En bra start” för bebisar på 0-4 månader med massa bra tips för att underlätta den första tiden tillsammans. 

Dela inlägg:

Gratis tips

Få vår gratis sömnguide för barn 2-6 år!

Uppnå bättre nätter med ditt barn med våra 5 experttips, speciellt utformade för barn i åldern 2-6 år som sover i öppna sängar.
Lämna ditt namn och e-post nedan för att få tillgång till filen.