Hem / Blogg /

Äta-leka-sova rutinen – så fungerar den

Brukar du också mata ditt barn till sömns? En utav de klassiska sömnfällorna. Att mata sitt barn till sömns eller mata nära inpå sömns kan leda till många nattuppvak och/eller för kort dagssömn, vi hjälper dig ur det med Sovande barns äta-leka-sova rutin!
Malin King

Sömncoach & doula

äta-leka-sova

Äta-leka-sova rutinen

Äta-leka-sova rutinen innebär att man matar barnet efter varje tupplur. Det kan göras genom amning, flaskmatning eller genom vanlig mat, beroende på barnets ålder och behov. Efter måltiden följer en period av vakentid där du kan byta blöja, mysa och leka med ditt barn. När barnet har gjort av med all energi och börjar känna sig trött, kommer sömnen naturligt. Med hjälp av äta-leka-sova rutinen kan barnet somna utan att behöva bröstet eller flaskan som hjälp.

Varför ska man inte mata till sömns?

Om man matar sitt barn till sömns kan det leda till problem med många nattuppvak och korta tupplurar på dagen. Matar man barnet till sömns, antingen med amning eller flaska, behöver barnet flaskan, bröstet eller annan typ av stöttning för att somna om igen om barnet vaknar upp mitt i en tupplur eller mitt i natten. Barnet vet alltså inte hur man somnar utan mat. Matar man för tätt in på sömns tar barnet inte sista delen utav trötthet själv. Därför är det bra om man låter det gå 20-30 minuter mellan matning och sömn för att lära barnet att skilja på mat och sömn. Självklart ska barnet vara mätt och belåtet innan en tupplur.

Barnet bajsar ofta efter maten och det vill vi helst inte att barnet ska göra mitt i en tupplur. Blöjbyten stör sömnen och man får söva om barnet igen. Vi vill såklart helst att barnet ska bajsa under vakenperioden, vilket äta-leka-sova rutinen hjälpa med.

Fördelar med äta-leka-sova rutinen

  • Barnet kan somna utan flaskan eller bröstet.

  • Bröstet blir inte en napp.

  • Barnet tränar naturligt på självständig sömn.

  • Det kan vara lättare att läsa av barnets signaler.

Exempelrutiner

rutiner 7 månader rutiner 8 månader rutiner 9 månader rutiner 10 månader rutiner 11 månader rutiner 12 månader

Här hittar du flera exempelrutiner för barn i olika åldrar.

0-2 månader

2-4 månader

5-7 månader

7-12 månader

1-2 år

Förläng daggsömnen med äta-leka-sova

Genom att implementera äta-leka-sova rutinen kan du göra betydande förbättringar i ditt barns sömnmönster. Det är fördelaktigt att börja följa denna rutin så tidigt som möjligt. Om du använder äta-leka-sova rutinen kommer du märka att barnets tupplurar på dagen blir längre och mer regelbundna. Du kommer få en gladare och nöjdare bebis som får tillräckligt med sömn både på dagen och natten. Vill du få mer hjälp med att förlänga ditt barns dagssömn? Då kan du ta hjälp av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden