Varför vaknar barn på natten?
Små barn vaknar ofta på natten av olika anledningar. Hunger, orolig sömn eller för mycket stöttning de vanligaste. Känner du att ditt barn ofta äter hela natten eller känns väldigt lättväckt? Här finns det hjälp att få! Vi kan hjälpa dig att få ditt barn att bli mer trygg i sin egen sömn och därmed minska nattuppvaken. Ju tryggare ditt barn känner sig i sin sömn, desto enklare blir nattsömnen för er båda.
Barn som ammar eller vaknar varannan timme hela natten
Kanske känner du igen dig i den trötta, frustrerande känslan av ett barn som vaknar nästan varannan timme under natten och vill äta. Om ditt barn är över 4-5 månader så kan det faktiskt bara vara en vana att ditt barn äter hela natten och inte får i sig kalorierna på dagen. Det här kan man gradvis vänja bort. Upplever du att ditt barn äter eller vaknar mycket på natten, kan det bli så att ditt barn inte når djup sömn och en mer orolig sömn. Ett tecken på det kan vara att barnet är klängig på dagen och har en låg aptit eftersom att barnet har ätit mycket på natten. Försök att börja träna på mer självständig sömn eller glesa ut maten, läs mer här!
Lättväckta barn
Det finns också barn som känns väldigt lättväckta på natten, tassar du som förälder omkring på tå där hemma efter läggdags och är livrädd för att göra ett ljud? Det behöver inte vara så. Du kan börja träna för att minska nattuppvaken genom att träna på mer självständig sömn. Det kommer hjälpa ditt barn att nå en djupare sömn och därmed en bättre återhämtning. Detta kan även göra dagssömnen lättare och mer regelbunden.
Sömnbrist hos barn
Visste du att barn som har många nattuppvak kan få sömnbrist? Tecken på sömnbrist hos barn kan vara att barnet känns trött, gnällig, klängig, klumpig och har låg aptit. Ett annat tecken kan vara att ditt barn är sjuk ofta och lider av ett nedsatt immunförsvar då kroppen inte får tillräckligt med återhämtning och vila. Vill du veta mer om sömnbrist? Läs här.
Vill du få bort nattuppvaken? Här är lösningen!
- Skilj på mat och sömn: Vänta 20-30 minuter efter du har matat ditt barn innan du söver barnet. För mer tips för att skilja på mat och sömn kan ni följa vår äta-leka-sova rutin.
- Minska stöttningen vid insomning: Försök att minska eventuell vaggning, buffandet eller till och med våga ta bort handen på (om du brukar hålla handen på till sömns).
- Våga gå ut: Testa att gå ut ur rummet när du märker att barnet håller på att somna och se om barnet kan ta den sista biten av trötthet själv utan stöttning.
- Optimera sovmiljön: Se till att det är mörkt och svalt.
Det finns hjälp att få
Vi på Sovande barn kan hjälpa dig med allt detta! Våra sömnkurser erbjuder verktyg, tips och råd för att hjälpa ditt barn att uppnå djupare och mer självständig sömn. Vi förstår att du kämpar och vill det bästa för ditt barn. Låt oss hjälpa dig att guida ditt barn mot en bättre sömn. Gå någon av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.