Hem / Blogg /

Bebis vill amma hela natten – 5 tips

Många föräldrar känner igen sig i den känslan av att vara ”fast” i sängen varje kväll och natt med ett barn som endast verkar nöjt med mammas bröst i munnen. Det är en vanlig situation, men det behöver inte vara så!
Malin King

Sömncoach & doula

amma hela natten

”Mitt bröst är barnets napp!”

Amning kan vara fantastisk, mysigt, smidigt och ge en fin stund tillsammans. Men det kan också ge en känsla av att vara fast och låst. Speciellt om barnet ”behöver” bröstet för att kunna sova och gärna vill ha bröstet i munnen varje kväll och natt. Du behöver inte känna så, vi finns här för att hjälpa dig. Man kan fortsätta amma sitt barn men också träna på självständig sömn. Du behöver inte vara en ”levande napp”.

1. Skilj på mat och sömn

Det är normalt att bebisar vaknar varje eller varannan timme dygnet runt de första månaderna i deras liv. Bebisar vaknar ofta på grund av hunger, men det kan också vara något annat. Det man kan göra när bebisen vaknar upp efter bara 30-45 minuter (om du vet att bebisen är mätt) är att testa att söva om bebisen på annat sätt än att ge mat. Försök att låta det gå minst 3 timmar mellan mattillfällena. Men verkar din bebis hungrig och det inte har gått 3 timmar ännu, mata självklart bebisen.

2. Dreamfeed

En ”dream feed” eller drömmatning är när du väcker ditt barn och ger barnet en sista måltid innan du själv går och sover för natten. Detta ger både ditt barn och dig som förälder så mycket sammanhängande sömn som möjligt.

3. Sov när barnet sover

Ta vara på möjligheten att sova när ditt barn sover. För att öka dina egna sömntimmar, överväg att minska på koffeinintaget, undvika att kolla på klockan mitt i natten och försök förlänga natten. Genom att gå till sängs tidigare, som exempelvis klockan 20.00 istället för 23.00, kan du få fler timmar av välbehövd sömn. Det kan verka tråkigt, men det handlar om att för tillfället prioritera sömnen så att du orkar.

4. Låt partnern hjälpa

Ofta kan inte partnern hjälpa till så mycket om mamman ammar barnet till sömns. Det är lätt att partnern känner sig oduglig samtidigt som att mamman kan sakna den avlastning och stöttning hon behöver, vilket kan sätta en press på relationen. Det här kan man lätt ändra på med vår äta-leka-sova rutin. Du kan också låta din partner hjälpa till med mer avlastning på dagen genom att till exempel byta blöja, så att du kan fokusera på amningen. Din partner kan ibland ta hand om barnet på morgonen, så att du kan få några timmar av ostörd sömn. Att pumpa ut bröstmjölk och låta din partner ge en flaska kan också vara ett sätt för dig att få mer sömn.

5. Ta hjälp

Känner du igen dig? Det måste inte vara så här, det handlar om att du måste bestämma dig och vara redo för en förändring. Det går även om det känns omöjligt. Ibland blir det en vana som över tiden kan vara svårare att bryta. Vi på Sovande barn har hjälp väldigt många familjer att komma ur just detta. Vår sömnkurs ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader hjälper dig att hitta andra sätt än bröstet för att stötta barnet till sömns och hitta ett nytt sätt att sova som ni båda mår bättre av.

Dela inlägg: