Hem / Blogg /

Lättväckta barn – 5 tips för bättre sömn

Känner du igen den ständiga känslan av att du inte kan röra dig i ditt eget hem med en rädsla för att ditt lättväckta barn ska vakna? Det är som att du tassar på tårna hela tiden för att undvika att störa barnet. Sluta oroa dig och ta del av dessa användbara tips istället!
Malin King

Sömncoach & doula

lättväckta barn

Varför är vissa barn mer lättväckta?

Lättväckta barn är väldigt vänligt, speciellt när du stöttar ditt barn mycket till sömns. Det kan vara till exempel om du vaggar ditt barn, hoppar pilatesboll eller mata barnet till sömns. Om ditt barn inte har lärt sig att somna själv, kan resultatet av det bli att barnet är mer lättväckt under natten. Barnet vaknar efter en sömncykel och känner inte igen sin sovmiljö, och därför vaknar barnet och kommer behöva stöttning för att somna om igen. Denna situation kan skapa en ond cirkel där föräldrar går tysta omkring och tassar på tå, rädda för att väcka barnet. Känner du igen dig?

Tips för lättväckta barn

  1. Självständig sömn: Träna på självständig sömn hos barnet, låt barnet ta den sista biten av trötthet själv. Till exempel om du vaggar ditt barn till sömns, pausa rörelsen precis när barnet håller på att somna och ge utrymme till barnet att somna själv.
  2. White Noise: Att spela vitt brus i bakgrunden kan fungera som en effektiv distraktion för att undvika att barnet störs av andra ljud. Exempel på White Noise hittar du här.
  3. Mörker: Se till att sovrummet är mörkt och svalt. Allt ljus aktiverar hjärnan och kan göra det svårare för barnet att somna.

Hur tränar man på självständig sömn?

Vill du få mer hjälp med hur man kan träna sitt barn till en mer självständig sömn? Vi hjälper dig! Med våra sömnkurser så kan du få ett barn som sover på ett helt annat sätt och en mer djup sömn! Ett barn som är trygg i sin sömn. Detta kan också ge dig trygghet i att veta att ditt barn kan somna på egen hand och sover bra.

Sömnkvaliteten hos barn

Visst du att sömnkvaliteten hos lättväckta barn inte är lika bra som ett barn som sover tryggare? Lättväckta barn sover oftast ytligt och kommer inte ner i djup sömn. Djup sömn är väldigt viktigt för återhämtningen för barnet. Om ditt barn sover oroligt, kan det ha en negativ effekt på barnets sömnkvalitet.

Sömnbrist

Har du ett barn som sover oroligt, känns trött och är på dåligt humör? Då kan ditt barn lida av sömnbrist. Tecken på sömnbrist kan vara att barnet sover oroligt, är grinig, minskad aptit, klängig och en ovilja att leka självständigt. Tror du att ditt barn lider av sömnbrist? Här kan du läsa mer om sömnbrist och få tips om hur man kan göra om man har ett barn som lider av sömnbrist.

Dela inlägg: