Hem / Blogg /

Sömnbrist hos barn – 5 tecken

Som förälder är det en ständig oro att se till att våra barn mår bra och får den sömn de behöver. Att identifiera om ditt barn får tillräckligt med sammanhängande sömn kan vara utmanande, men det finns några tydliga tecken att hålla utkik efter. I det här blogginlägget kommer vi att ta en titt på fem sådana tecken som kan indikera att ditt barn lider av sömnbrist.
Malin King

Sömncoach & doula

sömnbrist barn

Sömnbrist – 5 tecken att ditt barn inte får tillräckligt med sammanhängande sömn

1. Trött och gnällig

Ett av de mest uppenbara tecknen på att ditt barn inte får tillräckligt med sömn är om de är trötta och gnälliga hela dagen. Du kanske märker att ditt barn aldrig verkar vara nöjd och kan ha ett hett temperament.

2. Låg aptit

Om ditt barn har en låg aptit, särskilt på morgonen, kan det vara ett tecken på sömnbrist. Barn som inte har fått tillräckligt med sömn kan vara låga, trötta och har vanligtvis ingen aptit för att äta mat. Att äta är en viktig del av barnets tillväxt och utveckling, så därför är viktigt att se till att de äter tillräckligt.

3. Klängig

Ett annat tecken på sömnbrist är att ditt barn vill vara nära dig hela tiden eller bli buren. Barn som lider av sömnbrist blir ofta ledsna om du som förälder sätter ner barnet. När kroppen är trött, har man inte energin att leka, och när barn inte får tillräckligt med sömn, orkar de helt enkelt inte heller leka. Därför vill barn gärna vara nära dig som förälder, för att känna sig trygga.

4. Sjuk ofta – lågt immunförsvar

Barn med sömnbrist kan ha ett försvagat immunförsvar eftersom att kroppen inte får tillräckligt med återhämtning och vila. En kropp som inte får tillräckligt med sömn har svårare att bekämpa sjukdomar.

5. Klumpig

Om ditt barn verkar vara extra klumpig och faller ofta, kan det också vara på grund av sömnbrist. När vi är trötta är vår koordination nedsatt, vilket kan leda till att man ramlar och gör sig illa oftare. Om du märker att ditt barn är extra känsligt och gråter vid minsta lilla fall, kan det vara dags att se över deras sömnrutiner.

Avslutningsvis

Sömnbrist är inte optimalt på lång sikt. Barnets hjärna behöver vila och återhämtning för kunna utvecklas. Det är viktigt att komma ihåg att är det bara någon punkt som stämmer in måste det inte ha med sömnbrist att göra. Men stämmer alla punkter in hjälper vi dig gärna vidare genom någon av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden