Hem / Blogg /

3 tips för gå från två till en tupplur

Att gå från två tupplurar till en är en stor omställning för både dig och ditt barn. Men hur vet du när tiden är rätt? I detta blogginlägg kommer vi att avslöja fyra tydliga tecken som visar när ditt barn är redo för en tupplur om dagen och du kommer att få värdefulla tips på hur du kan göra övergången mellan två och en tupplur så smidig som möjligt.
Malin King

Sömncoach & doula

tupplur

Då är det vanligt att gå över till en tupplur

Övergången från två tupplurar till en kan vara en stor förändring för både förälder och barnet. Vanligtvis inträffar detta när barnet är cirka 12-18 månader gammalt, även om vissa kan göra övergången så tidigt som vid 10 månaders ålder. Försök att behålla två tupplurar så länge som möjligt, så att barnet får tillräckligt med sömn på dagen och inte hinner bli övertrött innan läggdags på kvällen.

Vanliga tecken

3 tips på hur du gör övergången så smidig som möjlig

  1. Energi: Ge så mycket snacks som möjligt under förmiddagen för att hålla energinivån uppe. Till exempel en klämmis, fruktsocker eller något annat som ger en liten ”kick”.
  2. Gå ut: Solljus och frisk luft hjälper hjärnan att bli pigg.
  3. Underhåll: Försök göra någon extra roligt så barnet glömmer bort att det ”brukar” vara sovdags. Till exempel gå till öppna förskolan, lekpark eller liknande för att hålla barnet vaken.

tupplur

Tydliga rutiner hjälper

Att följa tydliga rutiner vet vi är bra för barn, det hjälper barnet att förstå vad som ska komma härnäst. Ett tips är att följa vår äta-leka-sova rutin, nedan hittar du ett rutinexempel för barn i ålder 1-2 år. Vill du få mer tips om rutiner för barn i denna ålder, läs mer här. Eftersom att ditt barns rutiner kommer ”ruckas lite” under denna övergångsperioden från två till en tupplur är det extra viktigt att se till att ditt barn är mätt när det är dags att sova tuppluren. Kanske har du gett extra snacks eller mellanmål under dagen så barnet har ätit mindre ”riktigt mat”, se då till att mata extra innan tuppluren. Känns barnet för trött så är det absolut okej att ge en extra flaska eller amma i sängen, så att du vet att barnet kan sova gott och länge med en mätt mage.

Rutinexempel 1-2 år

rutiner 1 år barn rutiner 2 år barn

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

🥣 Mat

🍌 Mellanmål

😴 Sova 

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

🎼 Sjunga sång

😴 🛏 Sova för natten 

Detta exempel kan enkelt anpassas efter ditt barn. Om ditt barn vanligtvis vaknar vid till exempel 06:00 på morgonen, kan du helt enkelt flytta alla tidpunkter en timme.

Blir det bara en liten power nap? Testa detta!

När barnet bara sover en tupplur per dag vill vi gärna att den tuppluren ska vara cirka 2-2,5 timmar lång så att barnet orka vara vaken till läggdags på kvällen utan att bli övertrött. Försök därför att söva om barnet i minst 10-20 minuter så att barnet får chansen att sova en längre sovstund och får en mer återhämtande sömn. Försök att få barnet att somna om genom att stötta barnet extra,t.ex. genom att vagga barnet eller mata till sömns. Vanligtvis rekommenderar vi inte att mata till sömns, men när ett barn går igenom stora förändringar är det såklart okej. Blir det bara en kort tupplur en dag, så kan du lägga till en extra tupplur på eftermiddagen så kan ni testa igen nästa dag.

Vill du ha mer tips?

Krånglar sömnen för ditt barn? Det finns hjälp att få! Våra sömnkurser erbjuder verktyg, fakta och råd för att hjälpa ditt barn att uppnå djupare och mer självständig sömn. Låt oss hjälpa dig att guida ditt barn mot en bättre sömn. Gå någon av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: