Tidig morgon – 6 tips för morgonpigga barn
Tar ditt barn tidig morgon? När ljuset börjar smyga sig in på morgonen kan det göra att våra små känner sig mer pigga och vaknar tidigt. Föräldrar kan också uppleva att det blir svårare att natta barnen när det fortfarande är ljust ute. För de små kan det vara förvirrande att vakna upp till ljus tidig morgon och tro att det redan är morgon. För att hantera detta är det hög tid att dela några tips för att förlänga morgonen och hjälpa barnen att sova längre. Här kommer 6 hjälpsamma tips för att få ditt barn att inte ta tidig morgon!
Tips 1: Dags att mörklägga
Att se till att rummet där din bebis eller ditt barn sover är riktigt mörkt är viktigt för deras sömn. Inte bara lite mörkt, utan becksvart! För att åstadkomma det kan du använda rullgardin och mörkläggningsgardin, eller t.o.m. dubbla gardiner eller tjocka skynken. Det är också viktigt att täcka alla små ljuskällor som kan smyga sig in, som till exempel standby-lampor på elektronik. Ett knep är att testa hur mörkt det verkligen är sent på kvällen – det är då du kan se om det finns något ljus som letar sig in. Kom ihåg, det ska vara mörkare än du tror!
Tips 2: Självständig sömn
Tips 3: Rätt vakentid
Hur ser barnets vakentid ut innan läggdags, lång eller kort? Se till att natta ett rejält trött barn, helst inte innan kl. 19:00. Somnar ett barn innan kl. 19:00 finns det en stor risk att barnet redan har sovit sina timmar och tar morgon redan kl. 05:00. Det kan också vara så att ditt barn sover för sent på eftermiddagen eller sover för mycket på dagen vilket kan orsaka att ditt barn vaknar tidigt på morgonen. Här är det viktigt att du håller ett vakenfönster baserad på ditt barns ålder. Ta hjälp av våra exempelrutiner här.
Tips 4: Rätt temperatur
Se till att barnet inte känns för varmt eller svalt på morgonen. Vanligast är att barn som sover utan sovpåse sparkar av sig täcket och blir kall tidig morgon. Därför älskar vi på Sovande barn sovpåsar! Det finns tunnare sovpåsar för sommaren och tjockare för vintern. Tips på sovpåsar för vår/sommar klicka här. Höst/vinter klicka här.
Tips 5: Torr blöja
En blöt blöja kan orsaka obehag och kyla. Byt blöja innan du själv går och lägger dig för kvällen. Ett tips är att sätta på två tejpblöjor, så kan du enkelt och smidigt dra av ena. Om bebisen äter mycket nattmat kan det även behövas minskas om en kall/full blöja är ett problem.
Tips 6: Tidig läggdags
Om du lägger barnet för tidigt på kvällen kan det hända att barnet redan har sovit klart vid 05:00 på morgonen. En rekommenderad läggningstid är vanligtvis runt 19-20 för barn från 2 månader upp till 6 år. Vissa barn sover bara 10-10,5 timmar som sin ”fulla” nattsömn. Om du nattar barnet kl. 19 kan det vara så att barnet är pigg och vaket vid 05:00 på morgonen. Det är viktigt att anpassa läggningstiden efter barnets individuella sömnbehov för att säkerställa en god nattsömn och förhindra för tidiga morgnar.
Tips 7: Undvik skärmar
Skärmen blir ofta en enkel quick fix för att man som förälder är så trött tidigt på morgonen. Dock blir barnets längtan efter skärmtid lätt ett beroende och varje morgon känns som julafton. Du bör därför undvika skärmtid helt tidigt på morgonen.
Utgå från barnets sömnbehov
Barn har ett sömnbehov på 10,5–12 timmar per natt. Alla barn klarar inte av att sova 12 timmar i sträck, utan vissa barn ligger endast på 10,5–11 timmars nattsömn. Nattar du klockan 19:30 och barnet vaknar 06:00 är det helt klart godkänt ändå! Satsa på att få till en hel nattsömn däremellan. Kämpar du med tidig morgon? För att få mer hjälp kan du ta hjälp av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för bebisar mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.