Hem / Blogg /

Tidig morgon

Hur får man egentligen sin bebis att sova längre på morgonen? Att mötas av ett piggt och leende barn tidigt på morgonen kan vara fantastiskt, men vi förstår att det inte alltid är fallet. Om ditt barn vaknar alltför tidigt och du önskar en längre sovmorgon, finns det några små justeringar du kan göra för att förbättra nattsömnen både för dig och ditt barn. Här kommer 5 tips för att förlänga morgonen!
Malin King

Sömncoach & doula

Tidig morgon – 5 tips för morgonpigga barn

1. Självständig sömn

Den vanligaste orsaken till en tidig morgon är att barnet inte kan somna själv vid läggdags på kvällen. Börja med att träna på självständig sömn vid läggdags först, ett barn som kan somna själv vid läggdags har större chans att somna om på egen hand vid tidig morgon.

2. Skapa en mörk och behaglig sovmiljö

Sovmiljön spelar en viktig roll för nattsömnen. Se till att rummet är svalt och mörkt. Under sommarhalvåret kan överflödigt solljus påverka sömnen negativt och göra det svårare att somna om i ett ljust rum. Allt solljus stimulerar hjärnan vilket betyder att det är svårare att somna om i ett ljust rum än i ett mörkt. Försök därför att minimera ljusintrång genom att använda mörkläggningsgardiner.

3. Balanserad vakentid

Hur ser barnets vakentid ut innan läggdags, lång eller kort? Se till att natta ett rejält trött barn, men helst inte innan 19:00. Somnar ett barn innan det finns det en risk att barnet redan har sovit sina timmar och tar morgon redan 05:00.

4. Rätt temperatur

Kroppens temperatur sjunker naturligt på morgonen, vilket kan leda till att bebisen vaknar av kyla. Ett tips är att låta barnet sova med pyjamas och en lämplig sovpåse för att behålla värmen. Det finns tunnare sovpåsar för sommaren och tjockare för vintern. Tips på bra sovpåsar finns här.

5. Torr blöja

En blöt blöja kan orsaka obehag och kyla. Byt blöja innan du själv går och lägger dig för kvällen. Om bebisen äter mycket nattmat kan det även behövas minskas om en kall/full blöja är ett problem.

 

Utgå från barnets sömnbehov
Barn har ett sömnbehov på 10,5–12 timmar per natt. Alla barn klarar inte av att sova 12 timmar i sträck, utan vissa barn ligger endast på 10,5–11 timmars nattsömn. Nattar du klockan 19:30 och barnet vaknar 06:00 är det helt klart godkänt ändå! Satsa på att få till en hel nattsömn däremellan.

Kämpar du med tidig morgon? För att få mer hjälp kan du ta hjälp av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för bebisar mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Gratis tips

5 sömntips för din bebis

Sov bättre med våra 5 sömntips för din bebis! Fyll i din information nedan och få omedelbar tillgång till vår gratis guide.

Om du har en bebis som är mellan 0 och 12 månader, är dessa tips speciellt utformade för dig.