Tidig morgon – 5 tips för morgonpigga barn
1. Självständig sömn
2. Skapa en mörk och behaglig sovmiljö
Sovmiljön spelar en viktig roll för nattsömnen. Se till att rummet är svalt och mörkt. Under sommarhalvåret kan överflödigt solljus påverka sömnen negativt och göra det svårare att somna om i ett ljust rum. Allt solljus stimulerar hjärnan vilket betyder att det är svårare att somna om i ett ljust rum än i ett mörkt. Försök därför att minimera ljusintrång genom att använda mörkläggningsgardiner.
3. Balanserad vakentid
Hur ser barnets vakentid ut innan läggdags, lång eller kort? Se till att natta ett rejält trött barn, men helst inte innan 19:00. Somnar ett barn innan det finns det en risk att barnet redan har sovit sina timmar och tar morgon redan 05:00.
4. Rätt temperatur
Kroppens temperatur sjunker naturligt på morgonen, vilket kan leda till att bebisen vaknar av kyla. Ett tips är att låta barnet sova med pyjamas och en lämplig sovpåse för att behålla värmen. Det finns tunnare sovpåsar för sommaren och tjockare för vintern. Tips på bra sovpåsar finns här.
5. Torr blöja
En blöt blöja kan orsaka obehag och kyla. Byt blöja innan du själv går och lägger dig för kvällen. Om bebisen äter mycket nattmat kan det även behövas minskas om en kall/full blöja är ett problem.
Utgå från barnets sömnbehov
Barn har ett sömnbehov på 10,5–12 timmar per natt. Alla barn klarar inte av att sova 12 timmar i sträck, utan vissa barn ligger endast på 10,5–11 timmars nattsömn. Nattar du klockan 19:30 och barnet vaknar 06:00 är det helt klart godkänt ändå! Satsa på att få till en hel nattsömn däremellan.
Kämpar du med tidig morgon? För att få mer hjälp kan du ta hjälp av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för bebisar mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.