Hem / Blogg /

Sovpåse för höst och vinter – 5 tips

Sovpåsen har blivit en populär och praktisk lösning för föräldrar när det kommer till att säkerställa en trygg och bekväm sömn för sina små barn. De ersätter filtar och täcken och minskar risken för att barnet blir kallt eller kvävd. Här kommer några fler fördelar med att använda sovpåse.
Malin King

Sömncoach & doula

sovpåse

Sovpåse – ger en trygg och mysig sovstund

Sovpåsar för barn är en fantastisk lösning som ersätter filtar och täcken. De säkerställer att ditt barn inte blir kallt under natten och kan inte sparka av sig täcket. Speciellt barn under 3 år har svårt att hantera filtar och täcken själva. Sovpåsar ger en säker och bekväm värme och eliminerar risken för kvävning som kan förekomma med lösa filtar och täcken. Dessa påsar är oftast utformade med en halsöppning och ärmhål för att öka säkerheten. Dessutom kan barnet röra benen fritt inuti sovpåsen. Det finns även sovpåsar med ben, så att barnet blir mer fritt och kan röra sig mer. Med sovpåsar kan ditt barn sova säkert och bekvämt hela natten.

Fördelar med sovpåsar

  1. Behåller värmen: Sovpåsen ger barnet en jämn och behaglig värme under natten. Den eliminerar risken för att barnet sparkar av sig filten eller täcket och vaknar upp kallt mitt i natten.
  2. Säkerhet: Sovpåsen minskar kvävningsrisken. Den är konstruerad för att vara säker under sömnen och har inga lösa delar som kan täcka barnets ansikte när barnet rör sig.
  3. Reglerar kroppstemperaturen: Sovpåsen hjälper barnet att hålla en stabil kroppstemperatur. Genom att ha en halsöppning och ärmhål kan barnet reglera värmen på ett naturligt sätt.
  4. Minskar trassel: Sovpåsen minskar risken för att barnet trasslar in sig i täcket eller filten. Det kan röra sina ben fritt inuti den värmande sovpåsen.
  5. Resvänlig: Sovpåsen är praktisk att ta med på resor. Den är enkel att använda med långa dragkedjor eller olika varianter av knappar.

TOG-värde – tjockleken på sovpåsen

TOG (Thermal Overall Grade) är ett mått på isoleringen i kläder och textilier, inklusive sovpåsar. Ett högt TOG-värde betyder att sovpåsen är varmare, medan ett lägre TOG-värde indikerar svalare förhållanden. För vår- och sommaren är ett TOG-värde på 0.5-1.0 optimalt. För höst- och vintersäsongen, när temperaturen sjunker, är det bäst att välja en sovpåse med ett TOG-värde på 2.0-2.5. Så kom ihåg att kontrollera TOG-värdet innan du köper en sovpåse för att säkerställa att ditt barn håller sig varmt och mysigt under de kyliga nätterna. Kontrollera även eran inomhus temperatur, det spelar också in när ni ska välja sovpåse.

Storlek på sovpåsen

Sovpåsens storlek kan variera mellan olika märken, så det är klokt att kolla storlekguiden på företagets webbplats för att hitta rätt. Det är viktigt att inte välja en alltför stor sovpåse, eftersom att den lätt kan klättra upp över barnets huvud. Om du är osäker mellan två storlekar, är det oftast bättre att välja den större storleken så att barnet har utrymme att växa. Du kan också överväga att beställa två sovpåsar och testa vilken som passar bäst för ditt barn. I detta fall är det bättre med en något längre sovpåse än en för kort.

5 tips på sovpåsar inför hösten och vintern

  1. Sovpåse – H&M
  2. Sovpåse – Molis&co 
  3. Sovpåse – Done By Deer
  4. Sovpåse – Polarn o. Pyret
  5. Sovpåse med ben – Fillikid (Rekommenderas från 2 år)
Dela inlägg: