Hem / Blogg /

Sovpåse för vår och sommar – 6 tips

Med vårens ankomst och sommaren runt hörnet är det dags att byta ut den tjockare sovpåsen till en tunnare. Då är det viktigt att välja rätt tjocklek på sovpåsen för att undvika att barnet blir för varmt eller för kallt när temperaturen växlar. Här är några tips för att säkerställa en behaglig och trygg sömn för ditt lilla hjärta.
Malin King

Sömncoach & doula

Sovpåse – fördelar

När temperaturen stiger och nätterna blir mildare är det viktigt att ha rätt sovpåse för våra barn för att säkerställa en god natts sömn. Att använda sovpåse har flera fördelar. Den ger barnet jämn och behaglig värme under natten, minskar risken för kvävning genom säker konstruktion, minskar trassel samt reglerar kroppstemperaturen med halsöppning och ärmhål. En sovpåse ger också ditt barn en känsla av ombonad runt kroppen.

TOG-värde

TOG (Thermal Overall Grade) är ett mått på isoleringen i kläder och textilier, inklusive i en sovpåse. Ett högt TOG-värde betyder att en sovpåse är varmare, medan ett lägre TOG-värde indikerar en svalare sovpåse. För vår- och sommaren är ett TOG-värde på 0.5-1.0 optimalt, medan det för höst- och vintersäsongen rekommenderas ett TOG-värde på 2.0-2.5, läs mer om sovpåsar för höst och vinter här. Det är viktigt att se över inomhustemperaturen där barnet ska sova så att du väljer rätt TOG-värde på din sovpåse, samt så är det viktigt att tänka på hur varmt ditt barn blir under sovstunderna.

Vilket material?

En sovpåse tillverkas vanligtvis med hänsyn till säkerhet, komfort och andningsförmåga. Här är några vanliga material som används i barns sovpåsar:

  1. Bomull: Bomull är en populär och säker materialval för barns sovpåsar. Det är mjukt, andningsbart och bekvämt för barnets känsliga hud. Bomull är också lätt att tvätta och torkar snabbt.
  2. Polyester: Polyester är ett hållbart och snabbtorkande material som ofta används i sovpåsar. Det är motståndskraftigt mot fläckar och enkelt att rengöra, vilket är praktiskt för föräldrar.
  3. Fleece: Fleece är ett mjukt och varmt material som är perfekt för svalare nätter. Det är oftast tillverkat av polyester och ger värme utan att vara för tungt eller kvavt.
  4. Blandmaterial: Många sovpåsar är tillverkade av blandmaterial, som kan kombinera egenskaperna hos olika typer av tyger för att uppnå optimal komfort.

Korta eller långa ärmar?

Det finns sovpåsar med korta ärmar och med långa. Vi föredrar korta armar. Varför? Jo, kortärmade sovpåsar ger enklare temperaturreglering då luft smidigt tar sig in både vid halsringen och ärmarna. Den erbjuder även större rörelsefrihet och är oftast enklare att anpassa i storlek. Vill du att din sovpåse ska användas istället för en pyjamas kan långa ärmar vara att föredra.

Klädsel under en sovpåse

Det finns inget rätt svar på hur du ska klä ditt barn under sovpåsen. Det beror helt enkelt på hur varmt det är i rummet och hur varmt ditt barn är. Om rummet är 20-22 grader är långärmad pyjamas att föredra, med eller utan strumpor. En varm natt kan det räcka med en kortärmad body/t-shirt eller bara sovpåsen. Håll koll på ditt barns temperatur genom att känna i nacken. Är det svettigt är ditt barn troligtvis för varmt och vise versa. Oavsett vilken typ av klädsel du väljer under din sovpåse, se till att klädseln är bekväm och inte för tät eller för lös.

6 tunna sovpåsar för vår och sommar

  1. Sovpåse – Marks and Spencer: TOG 1,0.
  2. Sovpåse – Mosebears:  TOG 0,5.
  3. Sovpåse – Ergobaby On The Move: TOG 0,5-1,0.
  4. Sovpåse – Molis&co: TOG 1,0. 
  5. Sovpåse – HALO: TOG 1,0. 
  6. Sovpåse – H&MTOG 1,0.

Sova hela natten

Det räcker ju inte med att bara ha en bra sovpåse för att garantera en god natts sömn för ditt barn. Upptäck våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år. Kurserna stöttar dig och ditt barns resa mot en trygg och lugn sömn. Sovande barn finns här för att hjälpa!

Dela inlägg: