Hem / Blogg /

Sova med barn – fördelar och nackdelar

Brukar du samsova med ditt barn, men det känns jobbigt och kämpigt? Kanske rör sig barnet mycket eller ammar hela natten, så du som förälder inte kan sova alls? Det behöver inte vara så, det finns andra sätt att sova på. Vi kommer nu utforska detta, så att du kan fatta det beslut som bäst passar dig och din familj.
Malin King

Sömncoach & doula

sova med barn

Säkerhet – sova med barn

Om du väljer att sova med ditt barn, är det viktigt att säkerställa en trygg sovmiljö för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Det innebär att barnet sova i en säker egen sovdel. Om barnet är under 6 månader ska barnet sova i ett babynest för sin egen säkerhet. Dessutom bör du vara försiktig med sängkläder för att undvika kvävningsrisk – undvik därför lakan, kuddar, täcken, filtar eller liknande då det kan komma över barnets ansikte. Om du har äldre barn är det viktigt att se till att de inte riskerar att ramla eller krypa ur sängen.

Barn som inte ligger still i sängen

Har du ett barn som klättrar, kryper, sparkar dig i ansiktet när ni sover ihop och inte vill ligga still i sängen, kan det faktiskt kännas ganska jobbigt att dela säng. Har barnet en orolig sömn, känns lättväckt eller måste sova med bröstet i munnen, så kanske samsovning inte är det bästa alternativet för er. Det finns andra sätt att sova på så att både du och barnet får en tryggare och härligare sömn. Att introducera självständig sömn, där barnet somnar i sin egen säng som en spjälsäng eller juniorsäng, kommer förbättra sömnkvaliteten för både dig och ditt barn.

Självständig sömn – köp en sömnkurs

Vill du ha alla tips och tricks för hur du kan gå från stökig samsovning till en trygg och säker sömn i bedsidecrib, spjälsäng eller öppen säng? Då finns våra sömnkuser här för att hjälpa dig som har hjälpt över 7000 föräldrar: ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Nattmat och sömnträning?

Många tycker att det är smidigt att samsova för att det underlättar nattmatningen. Men om du vill träna på självständig sömn för ditt barn behöver du nödvändigtvis inte ta bort all nattmat. Att träna självständig sömn är inte samma sak som att fasa ut nattmaten. Man kan behålla amningen eller flaskan som stöd under sovträningsprocessen för att på sikt gradvis fasa ut nattmaten när ditt barn är redo.

Samsova

Om du trivs med samsovning och det fungerar för dig och ditt barn, kan du absolut fortsätta göra det. Det är dock viktigt att både du och ditt barn känner er trygga och att barnet ligger still i sängen när ni ska sova. Vi upplever dock att sömnen inte blir lika självständig vid samsovning. Utan oftast så behövs en förälder närvarande i sängen för att söva barnet eller söva om barnet. Därför kan sömnen bli stökig ibland, men trivs du med det och mår bra av det så ska ni självklart fortsätta med det.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden