Hem / Blogg /

Rutiner från start med Sovande barn

Vill du få ditt barn att sova bättre och skapa en balanserad vardag? Det kan vår äta-leka-sova rutin hjälpa dig med. Rutiner ger stor trygghet och stabilitet i vardagen. Börja nu och skapa en harmonisk vardag för hela familjen.
Malin King

Sömncoach & doula

rutiner

När kan man börja med rutiner?

Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja implementera rutiner för ditt barn. I själva verket, ju tidigare du börjar, desto enklare är det. Barn gillar rutiner eftersom de ger trygghet och hjälper dem att förstå vad som händer härnäst, vilket skapar en känsla av stabilitet i er vardag. Så varför vänta? Börja skapa dessa små rutiner nu och ge ditt barn den trygghet barnet behöver.

Etablera rutiner

Sovande barns äta-leka-sova rutin är en bra och utprövad rutin som hjälper er i vardagen. Att följa äta-leka-sova rutinen innebär att du ger ditt barn mat efter varje tupplur. Det kan göras genom amning, flaskmatning eller vanlig mat, beroende på barnets ålder och behov. Efter måltiden kommer en period av vakenhet där du kan byta blöja, mysa och leka med ditt barn. När barnet har förbrukat sin energi och börjar känna sig sömnig, kommer sömnen naturligt. Då kan barnet somna utan flaskan eller bröstet som stöd.

Bebisen somnar av maten

Har du en liten bebis där hemma som somnar när du ammar eller ger flaskan? Väck bebisen. Du kan kittla lite försiktigt eller pussa bebisen, ta upp bebisen i famnen och rapa eller byt blöja. Kämpa för att få en liten vakenperiod genom att försöka att hålla bebisen vaken en stund. Vakenperioden inkluderas även av maten, så till exempel om din bebis brukar vara vaken 60 minuter och brukar äta i cirka 40 minuter, så försök att hålla bebisen vaken då i ungefär 20 minuter. Det är bra om bebisen kan aktiveras lite efter maten så att bebisen bränner all energi innan det är dags för att sova igen.

Exempelrutiner

Du kan börja med rutiner redan från start med din bebis. Här nedan ser du ett exempel på rutiner för bebisar mellan 0-2 månader. Om du har en sån liten bebis som sover längre än 2 timmar på sin tupplur, kan det vara bra att väcka bebisen för att hjälpa bebisen att stabilisera en bättre nattlig sömn och skapa en mer regelbunden sömnrytm.

Rutiner 1 månader bebisar

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

😴 Sova*

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

😴 🛏 Sova för natten 

Korta powernaps

Tar ditt barn bara korta powernaps på dagen? Det vanligaste skälet till korta tupplurar eller powernaps är att barnet inte kan somna själv och därmed behöver hjälp för att somna om efter att ha vaknat efter 30-45 minuter. Du kan läsa mer om korta tupplurar här och även få tips på vad man kan göra åt det.

Vill du ha mer hjälp?

Behöver du mer hjälp med att etablera rutiner och träna på självständig sömn hos ditt barn? Vi finns här för att hjälpa dig med antingen våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: