Hem / Blogg /

Ställa om klockan – vintertid – 5 tips

Vintertiden närmar sig, och du kanske tänker ”Äntligen, inatt får vi sova en timme extra på morgonen”. Men, har du barn kanske du istället tänker ”Hjälp, mitt barn kommer ju vakna 04:00 istället för 05:00!?” Oroa dig inte, vi har 5 värdefulla tips som hjälper dig genom denna tidsomställning.
Malin King

Sömncoach & doula

ställa om klockan

Vintertid – ställa om klockan

Söndagen den 29 oktober är det dags att ställa om klockan. För många föräldrar innebär detta en extra tidig morgon, och det kan kännas som en mardröm. Oroa dig inte, vi kommer att dela med oss av 5 användbara tips för att hjälpa dig hantera denna tidsomställning smidigt.

Vad beror tidig morgon på?

Är du rädd för att ditt barn ska vakna extra tidigt nu vid omställningen till vintertid? Barn som inte kan somna själv tar ofta tidig morgon, vilket kan leda till att barn som vaknar 05:00 i vanliga fall under sommaren, kommer nu vakna 04:00 redan när vi ställer om klockan till vintertid. Brukar du stötta ditt barn mycket till sömns, oavsett om det är genom flaska, amning eller någon form av rörelse så kan ditt barn ha svårt att somna om själv, vilket i sin tur oftast leder till tidig morgon. Så förbered dig redan nu och börja träna på självständig sömn innan tidsomställningen kommer.

Tips 1: Gradvis anpassning två dagar innan

För att mildra övergången, börja gradvis anpassa rutinen två dagar innan det är dags för att ställa om klockan. Öka tiden med 15 minuter varje dag. Om du har en bebis hemma under 4 månader, överväg att förskjuta rutinen med 5-10 minuter om dagen och påbörja förändringen 4-5 dagar innan det är dags för att ställa om klockan.

Tips 2: Rutiner

Förskjut barnets dagliga rutiner och tupplurar med 15 minuter varje dag för att försena läggningen på kvällen. Barn har en förmåga att anpassa sig efter rutiner och deras ordningsföljd, snarare än klockslag. Denna gradvisa förändring hjälper ditt barn att smidigare anpassa sig till den kommande tidsomställningen.

Tips 3: Senare läggdags

Senarelägg läggdags på kvällen med 15 minuter varje dag. Till exempel om ditt barn nattas vid 19:00 varje kväll, lägger du barnet 19:15 istället. Se exempel nedan:

Fredag 27/10: 19.15 (sommartid)

Lördag 28/10: 19:30 (sommartid)

Söndag 29/10: 18:45 (vintertid, alltså 19.45 sommartid, allt börjar en timme tidigare.)

Måndag 30/10: 19:00 (vintertid).

Tips 4: Sov ikapp

Om ditt barn vaknar tidigare än vanligt under tidsomställningen, tveka inte att kompensera genom att förlänga tupplurarna. Låt ditt barn få en längre tupplur så att barnet orkar med dagen. I denna övergångsperiod är det fullt acceptabelt att ”rädda” en tupplur genom att låta barnet sova bredvid dig, använda någon form av rörelse, eller erbjuda extra stöttning.

Tips 5: Ta det lugnt

Stressa inte om rutinen inte följs till punkt och pricka i början. Tidsomställningar kan vara lite knepiga i början, och det kan ta några dagar innan allt faller på plats. Innan barn kanske du längtade efter den extra sovtimmen på morgonen, men nu med barn kanske ni alla som vaknar tidigare! Kom ihåg att ge dig själv och ditt barn lite tid att hitta den nya rytmen, snart kommer allt att flyta smidigt igen.

Sömnkurser

Är du orolig inför att ställa om klocka och har ett barn som alltid tar tidigt morgon? Våra sömnkurser kan hjälpa dig vidare med detta så att det inte blir fler tidiga morgnar. Sömnkurserna är utformade för att hjälpa barn med deras sömn och få en mycket bättre sömnkvalitet: ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: