Hem / Blogg /

Sova i vagn utomhus – 5 tips

Nu har kylan kommit, och utomhussömn i vagnen är vanlig för våra små. Detta kräver extra omsorg och uppmärksamhet från föräldrarnas sida för att barnet ska sova tryggt och säkert. I detta inlägget presenterar vi några hjälpsamma tips så att du som förälder ska känna dig trygg!
Malin King

Sömncoach & doula

Vagn

Sova i vagn vintertid

Att sova i vagn utomhus ger ditt barn frisk luft och utomhustid som man annars kanske hade struntat i när det är kallt. Bebisar har svårt att anpassa kroppstemperaturen och det blir därför svårt som förälder att veta hur man ska hantera kylan så att barnet kan sova en trygg och säker sömn i vagnen. Vi delar här med oss av 5 tips för vagnsovare, men kom ihåg –  det är din känsla som förälder som styr, så lita alltid på din upplevelse av kylan och hur ditt barn känns när han/hon sover i vagn utomhus.

5 hjälpsamma tips

  1. Rätt klädd: Se till att barnet är rätt klädd för vädret när de sover utomhus i vagn. Här är lager-på-lager en bra taktik. Vill du veta mer om hur du klär ditt barn rätt, så har de bra rekommendationer via denna länk, 1177.
  2. Vantar & mössa: Glöm inte en varm mössa och vantar. Huvudet är en stor värmeavgivning hos barn, så täck det ordentligt. Vantarna håller händerna varma om de rör sig/drar ut händer ur åkpåsen.
  3. Små barn ska inte sova ute i lägre än – 10 grader: Små barn rekommenderas inte sova ute i under -10 grader. Nyfödda barn ska man vara väldigt försiktig med att ens låta sova ute i kylan.
  4. Bädda barnvagn för kylan: Se till att du har en vinteråkpåse i vagnen som håller värmen och samtidigt ger bra ventilation. Tänk på att kylan ofta kommer underifrån, det kan därför vara en fördel att investera i en barnvagnsdyna som läggs som madrass i vagnen. Dessa finns i flera material (populärt är ull).
  5. Håll uppsikt: Ha alltid uppsikt när barnet sover utomhus i vagn och känn efter då och då så att det inte är för kallt eller för varmt. Se även till att du kan höra barnet när han/hon vaknar i vagnen.

Måste vagnen rullas?

Att vagga sitt barn i vagn till sömns är en vanlig metod många föräldrar använder men det gör lätt att du som föräldern känner dig låst. För att minska denna stöttning i vagn, börja sakta minska rullandet och sluta preciiiis innan barnet somnar. Blir det protester? Rulla vagnen lite till, försök få barnet att somna i en stillastående vagn och gradvis minska rörelsen varje dag. Är det så att du kanske har en vagn hatare? Läs då vårt inlägg Tips för barn som inte vill sova i vagn. Där kan du ta del av flera hjälpsamma råd för att få din lille att gilla vagnen.

Vill du ha mer tips?

Våra sömnkurser erbjuder effektiva verktyg och råd för att främja djupare och självständig sömn hos ditt barn. Låt oss hjälpa dig och ditt barn mot en förbättrad sömnupplevelse. Oavsett om det är ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år, har vi en kurs som passar ditt barns ålder och dina behov.

Dela inlägg: