Hem / Blogg /

Tips för barn som inte vill sova i vagn

Drömmer du om fridfulla promenader med barnvagnen medan ditt barn sover, men möts istället av gallskrik och protester? Du är inte ensam. Vissa bebisar verkar verkligen ogilla att sova i barnvagnen, vilket kan vara en utmaning för föräldrarna. Men oroa dig inte, det finns sätt att göra barnvagnsturen mer behaglig och njutbar för både dig och ditt barn.
Malin King

Sömncoach & doula

vägrar barnvagnen

”Hjälp, mitt barn hatar att sova i barnvagnen!”

Tycker du också det är mysigt med en långpromenad eller varför inte en snabb springtur med barnvagnen medans barnet sover? För vissa föräldrar är detta en ren dröm, att kunna gå ut med barnvagnen i den sköna luften medan ditt barn sover så fridfullt. Men, för andra föräldrar förknippas detta med en stor ångest. Vissa bebisar kan verkligen tyckas hata barnvagnen. Det kan vara gallskrik ända fram tills föräldern tar upp bebisen i famnen, och då slutar bebisen att gråta direkt. Känner du igen dig?

Träna på självständig sömn

Om ditt barn har svårt att somna utan stöttning eller sover gärna på dig som förälder, kan det vara en bra idé att börja träna på gradvis självständig sömn. När barnet kan somna av sig själv och inte behöver dig, din stöttning eller bröstet för att somna, då kan det vara lättare att somna i vagnen eller i bilbarnstolen.

Träna med barnvagnen i sovrummet

Om ditt barn vägrar sova i vagnen men sover bra inomhus kan du träna på att låta barnet sova i vagnen inomhus. Sover barnet bra i sin säng, prova då att ställa vagnen bredvid spjälsängen i barnets rum och träna på att få barnet att somna där istället för sängen. Det kommer hjälpa barnet att sova bättre i vagnen.

Byt ut liggdelen mot sittdel

Om du har ett lite äldre barn som inte verkar gilla att sova i barnvagnens liggdel, kan det vara en bra idé att byta ut den mot sittdelen. Äldre barn brukar vara mer nyfikna och tycker om att ha en upprätt sittställning. Detta gör att barnvagnsturen blir lugnare för er båda och att barnet kan slappna av. Om du har ett barn som inte är gammal nog för att byta till sittdelen finns det barnvagnar där barnet kan ligga på mage och kolla ut ändå, se nedan.

Tips på vagn med utkik fram:

Cybex Priam Platinum

Bild från Cybex.

Barn som sover på mage

Du kanske har ett barn som sover väldigt bra i sin säng och föredrar att sova på mage eller sida. Men när det kommer till vagnen, upplever du att barnet har svårt att sova eller bara kan sova korta stunder, eftersom att barnet måste ligga på rygg. Om ditt barn trivs bättre med att sova på mage eller sida, kan det vara en idé att välja en barnvagn där sittdelen kan göras helt platt för att skapa en mer bekväm sovmiljö för barnet.

Ett tips på barnvagn som man kan göra helt flat hittar du här.

Är det något annat som verkar fel?

Om ditt barn verkar känna smärta eller verkligen ogillar att åka i vagnen, kan det vara något annat som är fel är bara vagnen. Det finns kiropraktorer som är specialiserade på barn och deras hälsa. De kan identifiera och behandla eventuella fysiska obehag eller obalanser som kan påverka ditt barns bekvämlighet i vagnen.

Tyvärr finns inte kiropraktorer som är specialiserade på barn i alla städer, men här är några tips på kiropraktorer som vi rekommenderar:

Stockholm: Björn & Sue – Kiropraktorklinik

Göteborg: Lisa Ann – KiropraktorCentrum

Malmö: Wagner Kiropraktik & Hälsa

Jönköping: Tobias Melin – PRIMA KIROPRAKTIK 

Sover endast om vagnen rullar

Om ditt barn endast sover om vagnen rullar är det faktiskt bara en ren vana och detta går att träna bort. Vill du få tips på hur? Det går vi igenom i våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: