Hem / Blogg /

Power naps – 4 anledningar och lösningar

Vill ditt barn bara ta korta powers naps och aldrig sova längre stunder? Det finns många olika anledningar till detta och vi kommer gå igenom dom vanligaste i detta blogginlägget. Du kommer även på få tips på hur du undviker power naps och hur du förlänger dem.
Malin King

Sömncoach & doula

power naps

Power naps

Håller du också på att bli galen över att ditt barn bara sover korta tupplurar? Power naps eller korta tupplurar, som det heter på svenska, är när ditt barn bara sover en sömncykel. En sömncykel för ett litet barn är bara 30-45 minuter och det är därför barn ofta vaknar efter just den tiden, speciellt om du stöttar ditt barn mycket till sömns.

4 anledningar till power naps

  1. Barnet kan inte somna själv: Ditt barn kan inte somna av sig själv och du som förälder stöttar barnet mycket till sömns. Till exempel genom att du vaggar, rullar vagn eller håller handen på barnet tills barnet somnar.
  2. Matar till sömns: Om du ammar eller ger en flaska för nära inpå en tupplur eller till sömns, får barnet en stor skjuts in i sömnen av maten. Mat för nära inpå sömns räknas inom 20 minuter.
  3. För ljust: Mörker är viktigt för sömnen eftersom att allt ljus stimulrerar hjärnan, vilket gör det svårt för barnet att somna och somna om, om det är för ljust. Se därför till att sovmiljön är mörk och sval. Tips på bra mörkläggningsgardiner hittar du här.
  4. För kort vakenfönster: Ditt barn är helt enkelt inte tillräckligt trött för att sova länge. Försök att följa ett åldersanpassat vakenfönster för ditt barn. Ta hjälp av våra exempelrutiner här.

Så förlänger du power naps

Om du vill förlänga en power nap är nyckeln självständig sömn och att söva om barnet. Erbjud barnet sömn! Se också till att barnets rum är mörkt och att barnet kan somna själv. Klarar du och ditt barn alla dessa punkter så har ditt barn mycket lättare att uppnå en längre tupplur och sömn. I början får man söva om ganska mycket, men det är viktigt att erbjuda sömn. Försök därför att söva om i minst 10-20 minuter om ditt barn vaknar mitt i en tupplur. Somnar inte barnet om, försök gå igen vid nästa tupplur nästa dag.

Hur vet jag om mitt barn får tillräckligt med sömn på dagen?

Är ditt barn under 4 månader så är det fullt normalt med korta tupplurar. Men om ditt barn är över 5-6 månader och du märker att ditt barn är gnälligt, trött och inte klarar av sin vakenperiod, så har ditt barn inte har fått tillräckligt med sömn under dagen. Då vill vi jobba med att förlänga dagssömnen och tupplurarna.

Självständig sömn

Ett stort steg i att få ditt barn att sova längre är att börja träna på mer självständig sömn för ditt barn och försök att minska på stöttningen från dig som förälder. Vill du ha fakta, råd och tips på sömnträningstekniker och mycket mer som kan hjälpa dig med ditt barns sömn, gå någon av våra sömnkurserEn bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: