Hem / Blogg /

Nyfödd – tips för första tiden med bebis

De första månaderna med en nyfödd kan vara överväldigande, och det är helt naturligt! Om man vill kan man faktiskt lite smått börja med rutiner och självständig sömn redan med en liten nyfödd. Här har vi samlat några användbara råd för dig som nybliven förälder för att få en så bra start som möjligt tillsammans.
Malin King

Sömncoach & doula

nyfödd

Rutiner

Visste du att det aldrig är för tidigt att börja med rutiner? Du kan börja att inför små rutiner när som helst med din nyfödda bebis om du vill det. Rutiner hjälper till att skapa en mer balanserad vardag och ger en stor trygghet för både dig som förälder och din bebis. Vi på Sovande barn rekommenderar vår äta-leka-sova rutin. Bebisar och barn gillar att ha rutiner eftersom att det hjälper dem att förstå vad som ska hända sen, vilket skapar en känsla av stabilitet och kommer även hjälpa att få din bebis att sova bättre.

Mat

Försök att främja fulla måltider på dagen, oavsett om du ammar eller ger flaska. Det är också viktigt att se till att din bebis äter ordentligt istället för att bara snutta och ”mys-äta”. Vi vill nämligen försöka erbjuda bebisen så mycket mat vi kan på dagen, för att få bebisen att äta mindre på natten. Flaskmatade bebisar gör det lättare att övervaka matintaget, men om du ammar kan du lyssna noga på din bebis för att säkerställa att din bebis äter aktivt. Lyssna att din bebis sväljer och klunkar mjölken. Du kan också observera rörelserna i hakan och svalget för att se om din bebis bara ligger och snuttar. Du kan se exempel här på hur det ska se ut när bebisen äter bra.

Vakentid

Hur länge orkar en nyfödd bebis vara vaken är en vanlig fråga, nyfödda bebisar sover större delen av dygnet. Spädbarn sover generellt sett ungefär 16 till 20 timmar per dag, även om detta kan variera från bebis till bebis. Det är dock bra att försöka ha korta vakenperioder mellan maten och nästa sovstund. Börja därför med att mata din bebis, sen kan du till exempel byta blöja, mysa eller leka lite innan det är dags för nästa sovstund.

Självständig sömn

Om du känner dig redo och vill göra det, kan du faktiskt börja träna din nyfödda bebis på självständig sömn redan från start. Det är en bra idé att börja gradvis och mjukt, så att både du och din bebis anpassar er till den nya rutinen. Du kan börja med att träna på självständig sömn för din bebis 1-2 gånger om dagen, och successivt öka på att träna till fler tupplurar och även vid läggdags på kvällen beroende på din bebis respons. Testa dig fram vad som passar er bäst och var noga med att lyssna på din bebis.

Exempelrutiner nyfödd

Här hittar du ett exempel på vår äta-leka-sova rutin för bebisar i åldern 0-2 månader. Kom ihåg att det är aldrig för tidigt eller för sent för att börja med rutiner. Om du har en bebis som sover längre än 2 timmar på dagen, kan det vara bra att väcka bebisen eftersom att det hjälper till att stabilisera en bättre sömn på natten och skapa en mer regelbunden sömnrytm.

Rutiner 1 månader bebisar

Förklaringar:

🍼 🤱 Mata: flaska eller amma

😴 Sova*

🛁 Bada

📚 Läsa böcker

😴 🛏 Sova för natten

Medvetna val tidigt

Vi förstår att den första tiden med en nyfödd bebis kan vara utmanande, och det är naturligt att vilja göra allt för att få din bebis att sova. Samtidigt är det viktigt att tänka på att de vanor du skapar nu kan påverka sömnmönstret på längre sikt. Försök att göra medvetna val redan från början så att du inte fastnar i vanor som du senare vill ändra på. Det är fullt möjligt att forma din bebis för en bättre och enklare sömn – allt handlar om att göra dessa val med omtanke.

Mera tips för din nyfödda bebis

De första månaderna med din nyfödda bebis kan vara tufft, och det är viktigt att komma ihåg att ta hand om sig själv. Att bli förälder är en stor omställning i livet. Vill du veta mer om hur du får en riktigt bra start med din nyfödda bebis, gå vår sömnkurs ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, och få med dig massor med värdefulla verktyg för dig och din bebis.

Dela inlägg: