Hem / Blogg /

Är min bebis mörkrädd?

Funderar du också över om din bebis är rädd för mörker? Vi vet hur oroande det kan vara när det gäller sömnen hos våra små. Det kanske inte är så konstigt med tanke på den stora betydelsen sömnen har för små barn – och vi får inte glömma för oss föräldrar! 
Malin King

Sömncoach & doula

Mörkrädd

Kan bebisar vara mörkrädda?

Som förälder kan det vara enkelt att tänka att bebisar kan vara mörkrädda och tycka att det är läskigt med mörker. Så hur hanterar egentligen bebisar mörker? Kan bebisar vara mörkrädda? Svaret är faktiskt nej. Bebisar kan inte vara mörkrädda och tycka att det är farligt eller läskigt. Det är först när barnet når omkring 2 års ålder som de kan börja bli mörkrädda och utveckla en mer realistisk rädsla för mörker. Om ditt barn är över två år och du upplever en oro för mörker så går det jättebra att använda en nattlampa. Tips på två mysiga nattlampor är en från märket Zazu och en från LIEWOOD.

Så hjälper du ditt barn vid läggdags

  • Skapa trygghet vid läggdags: Barn är mottagliga för våra känslor och om de känner vår oro eller rädsla kan det förstärka deras egna rädslor försök därför som förälder vara lugn och trygg.
  • Inget att vara rädd för: En mörk och sval sovmiljö gör det lättare att somna och somna om, visa därför att mörker inte är något att vara rädd för.
  • Sova i mörker på dagen: Så länge barnet har lärt sig skilja på natt och dag som oftast sker efter 1-2 månader så är det helt okej att sova i mörker på dagen. Det optimerar sömnen och skapar en bra sovmiljö.
  • Självständig sömn: Att få ditt barn att känna sig trygg och självsäker i sin sömn skapar en lugn läggning och god natts sömn. 

Orolig sömn och lättväckt 

Sömnen spelar en stor roll i ett barns utveckling. Det är där de hanterar information och återhämtar sig. Är det så att du upplever att ditt barn har en väldigt orolig sömn och är lättväckta så läs gärna vårt inlägg Lättväckta barn – 5 tips för bättre sömn

Förbättra sömnkvalitén

Vi hjälper dig gärna att få ditt barn till en tryggare och lugnare sömn med hjälp av våra sömnkurserEn bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för bebisar mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år. Genom våra kurser guidar vi dig och ditt barn mot en bättre sömn genom beprövade rutiner och metoder och finns där för att stötta er till att skapa en trygg och avslappnad sömn för ert barn.

Dela inlägg: