Hem / Blogg /

Kolik och sömn – 3 tips

Kolik är en tuff start på föräldraskapet som prövar tålamodet hos de flesta föräldrar. Vi vet att det är tufft, men det finns ljus i tunneln och sätt att hantera sömnen så snart ni ser att koliken börjar släppa. Håll fast vid hoppet – det blir bättre!
Malin King

Sömncoach & doula

kolik

Kolik – utmaningar och tips

Vad är kolik?

Kolik är en utmanande och intensiv form av otröstligt gråt hos spädbarn. Detta är en period av mycket gråt och oro hos spädbarn som kan påverka deras sömn och föräldrarnas sömnkvalitet avsevärt. Skillnaden mellan kvällsoro och kolik är att kvällsoro är ofta kopplat till kvällen, trötthet och överstimulering, medan kolik är en mer ihållande och intensiv form av gråt. För att diagnostiseras som kolik måste gråten vara långvarig, pågå i minst tre timmar totalt, minst tre dagar i veckan, i minst tre veckor.

När brukar kolik gå över?

Kolik är vanligtvis mest påtaglig mellan 6 veckor och 3 månader av ett barns liv. Efter den perioden brukar koliken gradvis avta och försvinna helt vid 3-4 månaders ålder. Det är viktigt att komma ihåg att varje barn är unikt, och tiden för när koliken går över kan variera från barn till barn.

Föräldrar till barn med kolik

Att ta hand om ett barn med kolik är otroligt tufft. De första månaderna av ett kolikbarns liv gör föräldrarna oftast vad som helst för att trösta barnet och det skapas ofta tuffa sömnvanor. Det är inte ovanligt att sömnen blir lidande under perioden med kolik, och för många föräldrar resultera i månader eller till och med år med dålig sömn.

Självständig sömn

Det kan kännas långt bort för dig som förälder till ett kolikbarn att tänka på att ditt barn en dag kommer att kunna sova självständigt. Men när koliken gradvis avtar, vanligtvis efter 3-4 månader, kan du börja träna gradvis på självständig sömn. Du har kanske utvecklat vissa vanor, som att vagga, hoppas pilatesboll eller amma ditt barn till sömns, för att hantera koliken. Det är en god idé att gradvis avvänja barnet från dessa vanor när koliken börjar lätta för att undvika att de fortsätter.

Tips för barn med kolik

  • Vårt bästa råd är att följa vår äta-leka-sova-rutin. Undvik att mata barnet för ofta, så att barnets mage får tillräckligt med vila.
  • Vi förstår att de första månaderna med ett barn med kolik kan vara utmanande för både dig som förälder och ditt barn. Men så snart koliken börjar avta, är det en bra tid att träna på självständig sömn för barnet. På så sätt kan ni undvika att fastna i tuffa sömnmönster.
  • Försök gradvis minska på hjälpen när det gäller att få barnet att somna, oavsett om det handlar om amning, vagga eller att rulla vagnen till sömns. Genom att införa nya vanor och rutiner kan ni bryta de jobbiga kolikrelaterade vanorna.

Vill du ha hjälp med att träna på självständig sömn?

Vill du bryta mönstret som ni har fastnat i efter er tuffa kolikstart? Vi finns här för att hjälpa dig med antingen våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden