Hem / Blogg /

Kvällsoro – 5 tips för att lindra den

Kvällsoro eller kolik – vad är skillnaden och hur kan du hjälpa ditt barn? Här kommer vi att utforska skillnaderna mellan kvällsoro och kolik samt dela några användbara tips för att hjälpa ditt barn att hantera kvällsoro.
Malin King

Sömncoach & doula

kvällsoro kolik

Kvällsoro – vad är kvällsoro?

Kvällsoro, även känt som kvällsgråt, är en term som används för att beskriva den period på kvällen då ett barn kan bli extra oroligt, gråta mer än vanligt och ha svårt att somna. Det är vanligt och förekommer hos många spädbarn och småbarn, vanligtvis under de första månaderna.

Vad beror kvällsoro på?

Trötthet är en vanlig faktor, då barnet kan vara trött efter en hel dag full av stimulans och aktiviteter. Denna trötthet kan ibland uttryckas som oro och gråt när det är dags att sova på kvällen. Magbesvär kan också spela en roll, med ökad gasbildning, magont som kan kännas mer på kvällen och orsaka obehag för barnet. Vissa barn kan vara mer känsliga för intryck på kvällen, som ljud, ljus och beröring, vilket kan göra dem mer oroliga. Utvecklingsfaser kan också bidra till kvällsoro och gör det svårare att slappna av på kvällen. Barnet kan även känna ett ökat behov av tröst och närhet från sina föräldrar på kvällen.

Vad är skillnaden mellan kolik och kvällsoro?

Kvällsoro och kolik är olika saker men båda kan orsaka oro för föräldrar. Kvällsoro är en periodisk oro och gråt som uppstår på kvällen hos spädbarn, oftast runt samma tid varje dag. Det är vanligtvis kopplat till trötthet, överstimulering eller ökad känslighet mot sin omgivning. Kolik däremot en mer utdragen och intensiv form av otröstligt gråt hos spädbarn, som varar i minst tre timmar om dagen, minst tre dagar i veckan, i minst tre veckor. Kolikens orsaker är inte helt klara men kan inkludera gasbildning och magproblem. Skillnaden mellan kvällsoro och kolik ligger främst i gråtens intensitet, varaktighet och tidpunkten då den uppstår.

5 tips för att lindra kvällsoro

  1. Rutiner: Rutiner ger barn en känsla av förutsägbarhet och trygghet, vilket kan främja avslappning och bättre sömnvanor, här hittar du Sovande barns äta-leka-sova rutin. Inför även en lugnande rutin före läggdags, som att läsa en bok eller sjunga en lugn sång, det hjälper barnet att koppla av.
  2. Sovmiljö: Se till att barnets sovmiljö är mörk, trygg och har en bra rumstemperatur. Allt solsken aktiverar hjärnan, så försök därför att minska inträngande ljus genom att använda mörkläggningsgardiner.
  3. Undvik stimulerande aktiviteter: Undvik att leka stimulerande lekar och skärmljus innan läggdags. Stimulerande aktiviteter kan göra det svårare för barnet att koppla av. Förbered barnet istället för en god natts sömn genom att införa lugnare rutiner som läsning av en bok eller en lugn musikstund.
  4. Ge extra stöttning och närhet: Om ditt barn verkar oroligt, var där för barnet med extra kärlek, tröst och stöttning. Ibland kan en kram eller att hålla handen göra underverk och lugna barnet.
  5. Ha tålamod: Kvällsoro är en vanlig del av barnets utveckling, och det kommer gradvis att förbättras med tiden. Ha tålamod och ge dig själv och ditt barn utrymme att hantera det.

Vad gör jag om mitt barn inte slutar gråta?

Ett sista tips som är guld värt är att ta en promenad och komma ut en stund. Då får både du som förälder en välbehövlig paus och barnet får frisk luft. Om du känner att du har testat allt och känner att du har nått din gräns, tveka inte att ta hjälp. Rutiner kan vara till stor hjälp i dessa situationer. Rutiner och mycket mer går vi igenom i våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader och ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader. Vi finns här för att stötta dig och din familj!

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden