Hem / Blogg /

Vad är sovträning?

Sovträning handlar om att göra ditt barn trygg i sin egen sömn. Det innebär att man gradvis minskar stöttningen och att man inte betingar sömnen med mat eller att föräldern måste finnas där och stötta sitt barn till sömns. Känner du att du är fast i att behöva hjälpa ditt barn att somna men vill att ditt barn ska kunna somna själv? Då är detta inlägget till hjälp för dig!
Malin King

Sömncoach & doula

Sovträning

Varför sovträning?

Det som många föräldrar inte känner till är att det finns gyllene regler för hur man får ett barn att sova gott – sovträning. Det är ofta så att man fastnar i de vanliga sömnfällorna och det kan bli väldigt kämpigt. Att ta sig ur dessa fällor är därför guld både för barnets välmående och utveckling och för dig som förälder.

10 fördelar att sovträna

  1. Minskar nattuppvak: Genom sovträning blir ditt barn trygg i sin sömn och gör det enklare att somna om själv och få en djup ostörd nattsömn. 
  2. Minskar panikuppvak: Barn kan känna panik när de vaknar mitt i natten om det blir stöttning hela vägen till sömns. Att få barnet att känna sig trygg i sin egen insomning gör att dessa panikuppvak minskar.
  3. Kortare läggdags: En självständig sömn gör att ditt barn kommer snabbare till ro och somnar gott på egen hand. Du slipper vagga, klappa eller ge annan stöttning och därmed får mer tid för annat.
  4. Slippa ångest: Som förälder ska man inte ha ångest inför varje läggning eller nattning. Du ska kunna lita på din barns sömn, att den är förutsägbar, så du kan slappna av en kväll med din partner och mysa framför en film.
  5. Mindre lättväckt: Barn blir ofta lättväckta om de blir stöttade till sömn vilket sovträning jobbar med så att du ska slippa tassa på tå eller behöva lägga ditt barn i en helt tyst miljö.
  6. Barnet vill gå och lägga sig: Syftet med sovträningen är att ditt barn ska kunna slappna av i sin egen säng och tycka att det är mysigt att gå och lägga sig.
  7. Ingen mer tidig morgon: Sovträning gör att ditt barn lär sig att somna själv på kvällen och därför enklare somnar om själv igen tidig morgon.
  8. Förlänger dagsömnen: Om ditt barn sover korta stunder på dagen och inte kan somna om efter en sömncykel så hjälper självständig sömn barnet att kunna knyta an sina sömncyklar enklare och sova så lång tid som de behöver. 
  9. Fasa ut nattmat: Sovträning hjälper dig med tips och tekniker om hur du gradvis fasar ut nattmaten både på amning och flaska.
  10. Glatt barn: Barn som får tillräckligt med sömn tenderar att vara nöjda och mindre gnälliga vilket gör att de leker med glädje och gör av med energi!

Anpassa sovträningen efter ditt barn

Alla barn är unika och vi på Sovande barn jobbar med 10-12 olika sovtekniker. När du väljer teknik så behöver det ses till barnets ålder, temperament och individuella behov så att valet av sovteknik blir så anpassat som möjligt. Ta den metod som känns bäst för dig och ditt barn och jobba i ditt eget tempo!

Hur sovträning upplevs

Flera av våra kunder upplever att deras barn efter sovträning mår bättre och är gladare. Många beskriver det som att de fått ett ”nytt barn” och att barnets ”riktiga personlighet” har kommit fram. Det där missnöjda, klängiga och lättväckta barnet har nu mer energi och sover djupare. Föräldrar som gått våra kurser säger även att deras barn genom sovträning hittat en trygghet i sin sömn så att nattningen gått fortare, barnet sover djupt utan uppvak och att de som föräldrar fått mer tid till annat, som att kunna mysa framför tv:n eller pyssla i hemmet!

Är du nyfiken på vad föräldrar tycker om våra kurser så läs gärna våra omdömen här.

Är du redo att få en hel natts sömn?

Vi på Sovande barn erbjuder sovtekniker för barn i olika åldrar och behov. I kursen ”En bra start” för de allra yngsta (0-4 mån) fokuserar vi på sömnformning (istället för sovträning) där målet är att lägga en trygg grund för god sömn tidigt. När barnet blir äldre övergår vi till en mer metodisk sovträning i kursen ”Dags för zzz” för åldrarna 5-24 mån. Där presenteras 5 tekniker, från att föräldern är mer närvarande i insomningen till att vara mer passivt med regelbundna incheckningar. För större barn, 2-6 år, har vi kursen ”Nu eller aldrig”. Här fokuserar vi på mentala förberedelser, såsom att samtala med barnet före läggdags och etablera en gemensamt fungerande rutin.

Dela inlägg: