Hem / Blogg /

Ställa om klockan – sommartid – 5 tips

På söndagen den 31 mars går vi över till sommartid. Vaknar ditt barn vanligtvis tidigt på morgonen behöver du inte oroa dig – se det som en ”permanent sovmorgon” att njuta av. Om du däremot är nöjd med dina nuvarande sovrutiner och tider för ditt barn, är det klokt att förbereda sig inför tidsomställningen genom att justera tiderna gradvis så att ditt barn lägger sig i tid och inte vaknar för sent. Här kommer fem tips hur du kan göra detta!
Malin King

Sömncoach & doula

Sommartid

Sommartid – Ställa om klockan

På söndagen den 31 mars står vi inför den årliga tidsomställningen till sommartid. Som förälder kan detta väcka funderingar kring hur det kommer att påverka ens barns rutiner, deras läggningstid och morgonuppvaknande. Om du är nöjd med ditt barns nuvarande läggningstider, där de kanske somnar vid 19.00 och vaknar runt 7.00, är det klokt att förbereda sig för den kommande tidsomställningen och justerar tiderna. Läs vidare för 5 handfasta tips!

Vaknar ditt barn redan tidigt?

Om ditt barn brukar vakna tidigt på morgonen behöver du egentligen inte göra några anpassningar när sommartiden börjar. När klockan flyttas framåt kommer ditt barns naturliga rytm automatiskt att justeras med en timme, vilket i praktiken innebär att han/hon sover en timme ”längre”. Det är värt att notera att ditt barns läggningstid kommer att försenas med en timme på grund av tidsomställningen. Till exempel kan det vara 20.00 istället för 19.00 som det brukade vara.

Tips 1: Börja två dagar innan

För att förbereda ditt barn inför sommartid, anpassa rutinen gradvis två dagar innan. Flytta tiderna med 15 minuter varje dag. Om ditt barn är under 4 månader kan det vara klokt att börja tidigarelägga rutinen med 5-10 minuter varje dag och starta processen redan 4-5 dagar innan klockan ställs om.

Tips 2: Rutiner

Sträva efter att behålla dagliga rutiner oförändrade, men tidigarelägg dem med 15 minuter per dag. Barn anpassar sig oftast bättre till rutiner och deras ordning än enbart till klockan. Genom att gradvis justera tidpunkterna för aktiviteter kan barnet känna sig mer tryggt och förberett för den kommande förändringen i tiderna.

Tips 3: Tidigare läggdags

För att underlätta övergången till sommartid och minimera störningar i barnets sömn, börja tidigarelägga läggdags med 15 minuter per dag. Här är ett exempelschema om ditt barn vanligtvis nattas 19.00:

Exempel om ditt barn nattas kl. 19.00

  • 29/3 Fredag: 18.45
  • 30/3 Lördag: 18.30
  • 31/3 Söndag: 19.15*
    • *Sommartid, allt börjar 1h senare idag
  • 1/4 Måndag: 19.00

Tips 4: Väck

För att hålla rutinerna, överväg att väcka ditt barn på morgonen och från tupplurar för att anpassa er till den nya tidtabellen. Även för äldre barn som går på skola/förskola är det bra att tidigarelägga rutiner så att det inte blir en chock att kliva upp tidigt på måndagsmorgonen.

Tips 5: Ta det lugnt

Om rutinerna inte följs exakt, stressa inte. Det brukar lösa sig efter några dagar när alla vant sig vid de nya tiderna. Så ta det lugnt och låt det ta sin tid. Tänk tillbaka på den tiden före barn då du kanske inte gillade idén om tidsomställningen för att man förlorade en timmes sömn. Men nu, med barn, kan du istället tänka ”åååh, så skönt att barnen sover lite längre igen”.

Kämpar du ofta med sömnen?

Visste du att barn som är sovtränade ofta klarar av tidsomställningar väldigt bra? Vi på Sovande barn finns här för att hjälpa dig! Våra sömnkurser är utformade för att hjälpa barn med deras sömn och få en mycket bättre sömnkvalitet: ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Erbjudande

🎉 Få 10% rabatt! 🎉

Lämna ditt namn och e-postadress för att få din 10% rabattkod direkt till din inkorg!

Du kan när som helst avregistrera dig från vårt nyhetsbrev om du inte längre vill ta emot våra erbjudanden