Hem / Blogg /

Dags att sluta sova på dagen? 5 tips!

Att veta när det är rätt tidpunkt för ditt barn att sluta sova på dagen är en vanlig oro för föräldrar. Det finns tyvärr ingen exakt tidpunkt som passar alla barn, eftersom det beror på individuella behov. Men det finns några tydliga tecken som kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att minska på dagssömnen eller ta bort vilan helt.
Malin King

Sömncoach & doula

sluta sova på dagen

Då är det vanligt att sluta sova på dagen

Övergången från en tupplur till ingen tupplur kan vara en stor förändring för både förälder och barnet. Vanligtvis inträffar detta mellan 2-3 års ålder. Försök att behålla en kort tupplur på dagen så länge som möjligt så att barnet får tillräckligt med sömn. För att behålla en tupplur på dagen kan du senarelägga läggdags på kvällen lite, men om läggdags blir allt för sen är det dags att kapa dagssömnen helt. Varje barn är unikt så anpassa sömnen efter individuella behov och utvecklingssteg. Kom ihåg att alla tecken inte behöver visas för att indikera att ett barn är redo att gå ner till en tupplur; ibland kan endast ett av tecknen visas.

Här kommer fem vanliga tecken på att ni behöver minska eller ta bort dagssömnen helt:

1. Barnet tar tidig morgon

Om ditt barn plötsligt börjar vakna tidigare och tidigare varje morgon kan det vara ett tecken på att barnet inte längre behöver sova på dagen. Tidig morgon kan vara frustrerande för både barn och föräldrar. Om detta blir en återkommande trend, kan det vara en indikation på att det är dags att överväga att ta bort dagssömnen helt eller minska på längden dagssömn.

2. Kortare tupplur

Om ditt barn plötsligt vaknar upp tidigare från en tupplur eller sover en kortare stund. Du kan inte söva om barnet och märker att barnet faktiskt inte behöver mer sömn. Då kan det vara ett tecken på att de är redo att minska sömnbehovet dagtid. 

3. Vägrar tupplur

Om du märker att det är en kamp att få ditt barn att somna inför en tupplur, och barnet somnar senare och senare för varje gång, kan detta vara ett tecken på att barnet inte längre är i behov av den tuppluren längre. När barnet somnar så pass mycket senare inför tuppluren, blir också vakenperioden innan läggdags för kort vilket kan försvåra läggdags.

4. Pigg vid läggdags

Ett tydligt tecknen att titta efter är om ditt barn inte är trött nog vid läggdags. Det kan ta längre och längre tid för barnet att somna, och du märker att varje kväll blir en utmaning. Du kanske undrar: ”Är inte mitt barn trött? Varför kan inte barnet somna? Barnet borde vara trött…” Om du upplever att läggningarna blir allt mer tidskrävande och utmanande, kan det vara ett tecken på att barnet behöver mindre eller ingen dagssömn.

5. Plötsliga nattuppvak

Om ditt barn normalt sover genom natten men sedan plötsligt börjar vakna på natten och har svårt att somna om, kan det vara ett tecken på att det är dags att minska dagssömnen. 

Tips för att sluta sova på dagen

  • Snacks: Fyll barnet med energi! Ge så mycket mat och snacks som möjligt under dagen för att hålla barnet piggt. Till exempel frukt, klämmis, eller något annat som ger lite extra energi.
  • Gå utomhus: Frisk luft och solljus hjälper hjärnan att hålla sig pigg.
  • Underhåll: Försök att hålla barnet aktiv under dagen så att barnet ”glömmer bort” tuppluren. Ni kan till exempel gå till en lekpark, öppna förskolan eller liknanden för att hålla barnet vaken.
  • En lång tupplur: Satsa på en lång tupplur på omkring 2-3 timmar. Vaknar barnet innan dess, söv om ifall möjligt.
  • Utelek: Frisk luft och solljus får ditt barn att bli pigg och alert! Även molniga och regniga dagar bryter solen igenom.
  • Musik och sång: Spela livlig musik eller sjung tillsammans för att hålla energinivån uppe. 
  • Busa extra: Busa och stoja lite extra. Detta ger barnet en extra push att hålla sig vaken.
  • En fast rutin: Försök att hålla samma tid för middag och läggdags varje dag för att hjälpa till att reglera barnets dygnsrytm.
sluta sova på dagen

Få bättre sömn med våra sömnkurser

Kämpar du med ditt barns sömn? Det behöver inte vara så! Våra sömnkurser erbjuder verktyg, fakta och råd för att hjälpa ditt barn att uppnå djupare och mer självständig sömn. Låt oss hjälpa dig att guida ditt barn mot en bättre sömn. Gå någon av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: