Hem / Blogg /

Dags att sluta sova på dagen? 3 tips!

Att veta när det är rätt tidpunkt för ditt barn att sluta sova på dagen är en vanlig oro för föräldrar. Det finns tyvärr ingen exakt tidpunkt som passar alla barn, eftersom det beror på individuella behov. Men det finns några tydliga tecken som kan hjälpa dig att avgöra om det är dags att minska på dagssömnen eller ta bort vilan helt.
Malin King

Sömncoach & doula

sluta sova på dagen

Då är det vanligt att sluta sova på dagen

Övergången från en tupplur till ingen tupplur kan vara en stor förändring för både förälder och barnet. Vanligtvis inträffar detta mellan 2-3 års ålder. Försök att behålla en kort tupplur på dagen så länge som möjligt så att barnet får tillräckligt med sömn. För att behålla en tupplur på dagen kan du senarelägga läggdags på kvällen lite, men om läggdags blir allt för sen är det dags att kapa dagssömnen helt.

Här kommer tre vanliga tecken på att ni behöver minska eller ta bort dagssömnen helt:

1. Svårigheter att somna vid läggdags

Ett tydligt tecknen att titta efter är om ditt barn inte är nog trött vid läggdags. Det kan ta längre och längre tid för barnet att somna, och du märker att varje kväll blir en utmaning. Du kanske undrar: ”Är inte mitt barn trött? Varför kan inte barnet somna? Barnet borde vara trött…” Om du upplever att läggningarna blir allt mer tidskrävande och utmanande, kan det vara ett tecken på att barnet behöver mindre eller ingen dagssömn.

2. Barnet tar tidig morgon

Om ditt barn plötsligt börjar vakna tidigare och tidigare varje morgon kan det vara ett tecken på att barnet inte längre behöver sova på dagen. Tidig morgon kan vara frustrerande för både barn och föräldrar. Om detta blir en återkommande trend, kan det vara en indikation på att det är dags att överväga att ta bort dagssömnen helt eller minska på längden dagssömn.

3. Barnet är inte trött nog inför en vila

Om du märker att det är en kamp att få ditt barn att somna inför en tupplur, och barnet somnar senare och senare för varje gång, kan detta vara ett tecken på att barnet inte längre är i behov av den tuppluren längre. När barnet somnar så pass mycket senare inför tuppluren, blir också vakenperioden innan läggdags för kort vilket kan försvåra läggdags.

Tips för att sluta sova på dagen

  • Snacks: Fyll barnet med energi! Ge så mycket mat och snacks som möjligt under dagen för att hålla barnet piggt. Till exempel frukt, klämmis, eller något annat som ger lite extra energi.
  • Gå utomhus: Frisk luft och solljus hjälper hjärnan att hålla sig pigg.
  • Underhåll: Försök att hålla barnet aktiv under dagen så att barnet ”glömmer bort” tuppluren. Ni kan till exempel gå till en lekpark, öppna förskolan eller liknanden för att hålla barnet vaken.
sluta sova på dagen

Få bättre sömn med våra sömnkurser

Kämpar du med ditt barns sömn? Det behöver inte vara så! Våra sömnkurser erbjuder verktyg, fakta och råd för att hjälpa ditt barn att uppnå djupare och mer självständig sömn. Låt oss hjälpa dig att guida ditt barn mot en bättre sömn. Gå någon av våra sömnkurser ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader, ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg:

Gratis tips

5 sömntips för din bebis

Sov bättre med våra 5 sömntips för din bebis! Fyll i din information nedan och få omedelbar tillgång till vår gratis guide.

Om du har en bebis som är mellan 0 och 12 månader, är dessa tips speciellt utformade för dig.