Hem / Blogg /

Sluta nattamma eller flaskamata – 5 tips

Föräldrar, vi vet att det kan vara tufft att natt efter natt gå upp för att mata ditt barn. Är du och ditt barn redo för att börja fasa ut nattmaten och ge både dig och ditt barn mer ostörd sömn? Här delar vi fem tips som hjälp på vägen mot mer självständig sömn för ditt barn utan nattmat.
Malin King

Sömncoach & doula

sluta nattamma eller flaskmata

När kan man sluta nattamma eller flaskamata?

Om ditt barn går upp i vikt som det ska, kan du börja fasa ut nattmatningen vid 4-6 månaders ålder.behöver inte barnet längre äta på natten om barnet får i sig alla kalorier på dagen. En bra start för ditt barn att sluta äta på natten och mer på dagen är att utgå från vår äta-leka-sova rutin. Den hjälper barnet att få i sig alla kalorier på dagen och inte vänja sig med att mat betyder sömn.

Sluta nattamma eller flaskamata – 5 tips

  1. Lär barnet att somna själv: Om du väljer att fasa ut nattmaten innan ditt barn kan somna själv och ditt barn är van vid att matas till sömns, kan det vara svårt att se några resultat när du har tagit bort nattmaten. Eftersom att barnet inte kan somna på något annat sätt än att matas till sömns. Därför vill vi träna på självständig sömn först, innan vi börjar fasa ut nattmaten. Det kan vara till stor hjälp att använda någon av våra sömnträningstekniker för att stödja ditt barn.
  2. 20 min paus: Det är en bra idé att införa en paus på cirka 20 minuter mellan ditt barns sista måltid, oavsett om det är flaskmatning, amning och läggdags. Detta hjälper till att undvika att barnet associerar mat med sömn och därmed behöver äta för att kunna somna om vid nattuppvaknanden.
  3. Minska gravis: Minska nattmaten gärna med en måltid i taget genom att minska mängden mat.
    🍼 Flaskmatning: Minska 10-30 ml per kväll.
    🤱🏼 Amning: Minska tiden du ammar med en minut per kväll.
  4. Testa söva om utan att ge mat: En bra metod att använda är att prova att få barnet att somna om igen med er valda sovträningsteknik i 5-20 minuter innan du överväger att ge nattmat. Om barnet somnar lätt på nytt, kan du helt skippa matningen. Annars kan du gradvis minska mängden mat.
  5. Stå på dig: När nattmatningen är slut, är det viktigt att hålla fast vid det beslutet. Du kan antingen förlänga tiden mellan nattmålen successivt eller bara söva om barnet när barnet vaknar. Efter att nattmaten har fasats ut, kan det vara en övergångsperiod på ungefär en vecka där barnet kanske vaknar vid samma tid mitt i natten och du behöver aktivt söva om barnet.

Tydlig målbild – Varför?

Innan du ger dig in på att fasa ut nattmatningen är det viktigt att ha en tydlig plan och mål. Bestäm dig för varför det är dags att sluta med nattmaten. De är få barn som faktiskt fasar ut nattmatningen själva och sover igenom natten utan mat. Ofta är det en förälder bakom det beslutet, som har bestämt sig för att sluta ge mat på natten, för att barnet går upp i vikt som den ska och mår bra av maten barnet får på dagen. Om det väl har bestämt för dig att det är dags att fasa ut nattmaten, kom ihåg att ha en klar målsättning och en tydlig tidslinje kan underlätta processen och ge dig en bättre vägledning när du tar det här steget.

Bebis äter hela natten – för tidigt att sluta nattamma eller flaskmata

Har du en liten bebis där hemma som inte riktigt är redo för att sluta äta på natten? Kanske äter ditt barn hela natten? Det behöver inte vara så. Vi på Sovande barn har hjälpt många familjer att övervinna just detta. Här hittar du våra fem bästa tips för att slippa att vara en ”levande napp”.

Hjälp med att sluta nattamma eller flaskmata

Vill du ha mer hjälp med att sluta nattamma eller flaskmata? Vår sömnkurs ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader hjälper dig mer fler tips på hur du kan fasa ut nattmatningen och även att hitta andra sätt än bröstet för att stötta barnet till sömns. Vi hjälper er att hitta ett nytt sätt att sova som ni båda mår bättre av.

Dela inlägg: