Hem / Blogg /

Förskola – normala reaktioner

Vilka reaktioner är egentligen normala när barn börjar på förskolan? Vi vet att det kan vara både en spännande men ibland utmanande period. Vi vill lugna dig som förälder genom att dela några kloka råd och tips för att göra övergången till förskolan så smidig som möjligt.
Malin King

Sömncoach & doula

förskola gråt

Förskola – normala reaktioner

När det är dags för ditt barn att börja förskolan, kan det vara en känslomässig resa både för dig och för ditt barn. Oro och närhetsbehov är vanligt, men vi vill påminna dig om att det är helt normalt. Barnet kan visa flera olika reaktioner, och det är viktigt att du som förälder känner dig trygg i att stötta barnet på bästa sätt. Här kommer lite tips och råd för att du ska kunna hantera dessa reaktioner på bästa sätt.

Vägrar äta mat på förskolan

Det är inte ovanligt att barnet äter mindre eller till och med vägra mat helt och hållet på förskolan. Oroa dig inte! Detta är normalt. Kanske behöver de en extra stor middag för att fylla på energinivåerna på första dagarna. Kom ihåg att det är helt okej att erbjuda amning eller en flaska på natten, även om du normalt inte brukar göra det om barnet behöver det.

Klängig

Efter en dag på förskolan kan många barn bli extra klängiga. Detta är ett tecken på att de har saknat dig och behöver din närvaro. Ta dig därför tid till att vara tillsammans med ditt barn, oavsett om det är genom lek, att sitta i knät eller att bada tillsammans i 5-15 minuter. Dessa korta stunder av närhet hjälper barnet att ”tanka upp” kärlek och närhet.

Gråt

Att säga hejdå på morgonen när ditt barn har tårar i ögonen kan vara hjärtskärande. Men ha förtroende och tro på att det kommer att gå bra. De lär sig gradvis att förskolan är en trygg plats, och du kommer att vara där för att hämta dem när dagen är över.

Behåll lugnet

Förälderns oro kan ibland vara svårare att hantera än barnets. Försök att ge ifrån dig lugn och positiv energi, det kommer gå bra! När ditt barn känner att du är trygg, blir det lättare för barnet att anpassa sig och se förskolan som en rolig och säker plats att vara på.

Sjukdom

När barn börjar förskolan blir det nästan som att VAB-perioden också börjar. Immunförsvaret testas mer än någonsin, och det första halvåret kan innebära en del VAB-dagar för dig som förälder.

Det sista gyllene tipset!

Vet du vad som boostar immunförsvaret? En god natts sömn! Barn med sömnbrist kan ha det svårare att bekämpa sjukdomar. Innan förskolestarten är det därför klokt att se till att både du och ditt barn får tillräckligt med vila. Det kommer att hjälpa barnets kropp att vara extra stark och redo för förskolans äventyr. Vill du veta mer om hur sömnen påverkas av att börja på förskolan? Läs vårt inlägg ”Förskola – sömn”.

Avslutningsvis

Att börja förskolan är en spännande tid både för dig som förälder och för ditt barn! Kom ihåg att tillsammans kan du och ditt barn övervinna alla dessa utmaningar och skapa fantastiska minnen på vägen. Om du behöver ytterligare råd och tips på hur du kan hjälpa ditt barn med barnets sömn kan du ta del av våra sömnkurser ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: