Hem / Blogg /

Sömnregression – 4 månader

Sömnregressioner är som ovälkomna gäster i barnets sömnvärld. Den omtalade 4-månaders sömnregressionen kan få föräldrar att undra hur deras barns sömnrutiner vändes upp och ner. Men oroa dig inte, det här är en naturlig del av barnets utveckling, och det finns sätt att hantera den. Låt oss utforska vad som händer och hur du kan hjälpa ditt barn igenom 4-månaders fasen.
Malin King

Sömncoach & doula

Sömnregression 4 månaders fasen

Sömnregressioner är jobbiga, vi finns här för att hjälpa dig

Det är en hel del utvecklingsfaser ditt barn kommer gå igenom, speciellt under de första två åren. De största tre utvecklingsfaserna som många upplever extra jobbiga är: 3–4 månaders fasen, 8–9 månaders fasen samt 18 månaders fasen. Vi kommer hjälpa dig igenom 3-4 månaders fasen igenom detta inlägget och komma med 5 tips på hur kan kan hantera denna fasen bättre.

Varför sömnregression?

En sömnregression är en period då ett barn, som tidigare har sovit bra, plötsligt börjar ha problem med sin sömn. Detta fenomen beror ofta på barns utvecklings milstolpar, såsom när barnet lär sig nya färdigheter som att rulla över till exempel. Dessutom kan ökad medvetenhet om sin omgivning och växtfas spela en stor roll.

4-månaders sömnregressionen

Vid den omtalade 4-månaders sömnregressionen kan föräldrar märka att deras barn vaknar oftare på natten, har svårt att somna eller tar kortare tupplurar under dagen. Denna sömnregression är en övergångsfas i ett barns utveckling och är bara temporär. För att stötta barnet genom denna period kan föräldrarna skapa en trygg sömnmiljö och följa en regelbunden rutin. Det är viktigt att ha tålamod, eftersom de flesta barn gradvis återgår till en mer konsekvent sömnrutin när denna utvecklingsfas passerar.

Kan man sömnforma/sömnträna under sömnregressioner?

Om du väntar på att alla ditt barns faser ska passera innan du försöker träna på självständig sömn, kan du hamna i en evig väntan. Faser är en naturlig del av barnets utveckling, och det går att forma sömnen igenom dem. Även om det kan vara lite tuffare och resultaten kanske inte kommer lika snabbt, går det att gradvis införa rutiner och minska på stödet för att hjälpa ditt barn att utveckla självständiga sömnvanor.

Tips vid 4-månaders fasen

  • Etablera en läggdagsrutin innan fasen börjar: Har du redan en läggdagsrutin för ditt barn som är enkel och smidig, där du gör samma sak varje kväll, fortsätt med det under fasen så kommer det vara lättare att komma igenom fasen.
  • Mata oftare på eftermiddagen: Mellan ungefär 16:00 – 20:00 kan du testa att mata varannan timme om du upplever att ditt barn äter mycket på natten. Så vi får i kalorierna på dagen istället för på natten.
  • Träna på självständig sömn: Träna på tupplurarna på dagen och vid läggdags och försök att ge barnet utrymme att somna själv och försök att minska på stöttningen. Kan barnet somna av sig själv kommer du inte känna av faserna lika mycket.
  • Mörker: Se till av sovmiljön är mörk. Under dessa faserna kan barnet vara lite känsligare för ljus.
  • Tålamod: En stor gnutta tålamod till dig som förälder. Kom ihåg att detta är en fas och den kommer att passera.
  • Använd appen ”Växa och upptäcka världen”: Få bra stöd för att hjälpa och förstå vad barnet går igenom. Appen hittar du här: App Store eller Google Play.

Behöver du hjälp med 4-månaders fasen?

Vill du få mer hjälp med att hantera 4-månaders fasen eller träna på självständig sömn innan den kommer? Då kan du ta hjälp av vår sömnkurs ”En bra start” för bebisar mellan 0-4 månader.

Dela inlägg: