Hem / Blogg /

Måste man byta blöja på natten?

Blöjbyten är en stor del av föräldraskapet, och det är något som du kommer att göra många gånger om dagen. Men hur är det egentligen på natten, måste man byta blöja på natten om det bara är kiss? Här kommer vi bland annat utforska allt du behöver veta om blöjbyten på natten och hur man undviker läckage.
Malin King

Sömncoach & doula

byta blöja på natten

Hur ofta ska man byta blöja?

En vanlig fråga som många föräldrar ställer sig är hur ofta de behöver byta blöjor. För nyfödda är det normalt att byta blöja upp till 10 gånger om dagen. Detta beror på barnens känsliga hud och den höga mängden urin barnen producerar. Äldre barn brukar ofta bara byta 5-6 gånger om dagen. Utgå alltid från ditt barns signaler. Om blöjan känns tung och barnet är oroligt kan det vara dags att byta.

Byta blöja på natten

Natten kan vara en utmaning när det gäller blöjbyten. Ingen vill störa sitt barns sömn i onödan, så om ditt barn sover bra och det bara är kiss i blöjan, kan du hoppa över blöjbytet på natten och låta barnet sova. Är det däremot bajs i blöjan ska du självklart byta den även på natten eftersom att annars kan det leda till obehag och hudirritation. Märker du på morgonen att ditt barn har kissat mycket på natten kan det vara bra att se över nattmaten. Det kan också vara klokt att byta blöja när det är dags för er föräldrar att gå och lägga er för kvällen om blöjan brukar vara överfylld på morgonen.

Tvätta noggrant och lufttorka

När du byter blöja är det viktigt att tvätta barnets underliv noggrant med mild, parfymfri tvål och vatten. Se till att torka ordentligt, särskilt i hudveck och andra känsliga områden. Att låta huden lufttorka en stund kan också vara till hjälp för att förhindra irritation. Kom ihåg att undvika att gnugga, eftersom barnets hud är känslig. Om du känner dig bekväm att ha barnet utan blöja en stund under dagen, kan även det hjälpa till att minska risken för en irriterad och röd rumpa.

Tips på om blöjan läcker på natten

Har du också problem med läckande blöjor på natten? Vi har samlat våra 5 bästa tips om blöjor som läcker på natten här.

Dela inlägg: