Hem / Blogg /

Nattskräck – så hjälper du ditt barn

Har du någonsin vaknat upp mitt i natten och hört ditt barn skrika utan att kunna trösta eller lugna dem? Denna erfarenhet kan vara skrämmande, men det kan också vara ett tecken på att ditt barn lider av nattskräck – en vanlig sömnstörning som kan vara svår att förstå och hantera. Det är viktigt att skilja nattskräck från panikuppvak, som många föräldrar kan missta för nattskräck. Här följer sex steg som kan hjälpa dig att förstå och hantera dessa sömnproblem.
Malin King

Sömncoach & doula

Nattskräck

Vad är det?

Nattskräck kännetecknas av att barnet vaknar upp mitt i natten och skriker högt. Som förälder är det svårt att lugna eller trösta barnet, som ofta känns ”okontaktbart” under episoden.

Hur länge varar det?

Nattskräck varar oftast bara några minuter och inträffar vanligtvis strax efter att barnet har somnat djupt. När barnet väl kommer ur episoden kan du lugna och trösta dem, men de kommer sannolikt inte att minnas händelsen nästa dag.

Bota nattskräck

Det finns inget botemedel mot nattskräck men det finns saker du kan göra för att minska förekomsten av episoder. Försök att göra ditt barn mer trygg i sin egen sovmiljö och sömn, det kan vi hjälpa dig med genom våra sömnkurser. Att minska eller se över skärmtiden, se till att barnet inte är övertrött, ha en lugn kvällsrutin, natta samma tid och prata igenom eventuella oro eller tankar som ditt barn kan ha kan alla hjälpa till att minska förekomsten av nattskräck.

Ovanligt under 4 års ålder

Det är väldigt ovanligt att små barn har nattskräck. Det är som allra vanligast hos barn mellan 4-12 år. Ofta får föräldern en känsla att det är nattskräck för barnet inte kan tröstas, men det är sannolikt inte nattskräck då det är ovanligt för barn under 4 år. Om barnet är mellan 0-4 år handlar det nästan alltid om att barnet blir stöttad hela vägen in i sömnen vid läggdags, sedan vaknar barnet mitt i natten och får ”panik” och vet inte hur barnet ska kunna somna om igen på egen hand.

Panikuppvak – gråt i flera timmar

Det är viktigt att skilja mellan nattskräck och panikuppvak. Nattskräck varar oftast bara några minuter medan panikuppvak kan pågå i flera timmar. Många föräldrar kan missta panikuppvak för nattskräck och tro att det är samma sak. Om ditt barn är under 4 år och inte kan somna själv vid läggdags, och har panikuppvak på 15-120 minuter per natt där barnet är ledsen, gråter eller skriker, så är det troligtvis inte nattskräck. Nattskräck går över fort medan panikuppvak kan vara mycket längre.

Självständig sömn

Om ditt barn inte lider av nattskräck utan snarare av panikuppvak kan det hjälpa att minska stödet vid läggdags och göra barnet trygg i sin egen säng. För de allra flesta barn slutar då panikuppvaken för sovmiljön är identisk som den dem somna i. För att hjälpa ditt barn att utveckla självständig sömn kan du ta hjälp av kurser som ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Mer hjälp

Att ha ett barn med nattskräck kan vara utmattande för dig som förälder och det är normalt att känna sig orolig och överväldigad. Kom ihåg att du inte är ensam och att det finns stöd och hjälp att få. Genom att ta de steg som nämns ovan och söka stöd från specialister eller föräldragrupper, kan du lära dig att hantera nattskräck på ett effektivt sätt och ge ditt barn en tryggare sömn. Det är viktigt att du också tar hand om dig själv och söker stöd hos läkare/BVC om du känner dig överväldigad eller stressad.

Dela inlägg:

Gratis tips

Få vår gratis sömnguide för barn 2-6 år!

Uppnå bättre nätter med ditt barn med våra 5 experttips, speciellt utformade för barn i åldern 2-6 år som sover i öppna sängar.
Lämna ditt namn och e-post nedan för att få tillgång till filen.