Hem / Blogg /

Förskola – första dagen

Att introducera sitt barn till förskolan är en stort steg, både för dig som förälder och för din lilla älskling. Det är en tid fylld med förväntningar, en nypa nervositet, och kanske till och med några tårar – och det är helt normalt. I detta blogginlägg kommer vi gå in på hur du kan hjälpa ditt barn att sova tryggt på en madrass, anpassa sig till förskolans rutiner och skapa en kärleksfull och trygg övergång från ditt hem till förskolan.
Malin King

Sömncoach & doula

börja förskola

Förskola – tips och tricks för första dagen

Den stora dagen är snart här, och som förälder kan du känna en mix av känslor inför förskolestarten. Å ena sidan är det spännande att se ditt barn växa och börja utforska en helt ny värld, men å andra sidan kan det kännas som om du släpper iväg en del av ditt hjärta. Men vi lovar dig, det kommer gå bra!

Sova på madrass

Ett av de vanligaste orosmomenten för många föräldrar är hur man får sitt barn att sova stilla på en madrass. Svaret är enkelt: anpassning. Barn har en otrolig förmåga att anpassa sig till nya situationer. De ser andra barn göra samma sak, och snart nog bildas en ny vana.

Rutiner

Kom ihåg att förskolans rutiner är anpassande för barnens ålder och behov. Ofta sover barn endast en gång per dag när de börjar förskolan. Men om ditt barn behöver mer än en tupplur om dagen, brukar förskolan vara flexibel nog att anpassa sig efter det. Våga prata med förskolans personal om det, dom är där för att stödja och hjälpa varje barns utveckling och välbefinnande.

Börja anpassa hemma

Att börja förbereda sig för förskolan hemma kan underlätta en del. Om ditt barn är van vid att somna med dig som förälder, i din vaggande famn eller i en rullande vagn, kan övergången till att sova på en stilla madrass vara lite utmanande. Om möjligt, försök att träna på självständig sömn innan förskolestart. Ge gradvis ditt barn mer utrymme att ta de sista stegen mot sömnen på egen hand och minska stödet av dig som förälder.

Tryggare sömn

Förskolestarten är en stor milstolpe och vi är här för att ge dig allt stöd du behöver på denna spännande resa. Om du behöver fler tips och råd om hur du kan hjälpa ditt barn att bli trygg i sin egen sömn finns våra sömnkurser ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år.

Dela inlägg: