Hem / Blogg /

Barnsäng – när byter man från spjälsäng?

Barnsäng, öppensäng, växasäng eller juniorsäng – att byta från spjälsängen till en annan säng kan kännas som ett stort steg. Här går vi igenom när det är bäst att göra det och vad man ska tänka på.
Malin King

Sömncoach & doula

öppensäng barnsäng

När ska man byta till en öppen barnsäng?

Försök att ha kvar spjälsängen så länge du kan och vänta med att byta till en barnsäng. Spjälsängen är den säkraste platsen för ett litet barn att sova i. Försök därför att behålla spjälsängen så länge du bara kan och vänta helst tills barnet är över 3 år med att byta till en barnsäng.

Varför vänta?

Barn under tre år har inte utvecklat något konsekvenstänk ännu. Dom förstår alltså inte ”Om du ligger kvar i din säng, får du…”. Vilket därför kan bli svårt när barnet ska sova, om barnet bara kliver ur sängen hela tiden. Medans i en spjälsäng är barnet mer ”fast” i och kan inte ta sig ur.

Då ska man byta

Om barnet håller på att klättra ur sin spjälsäng är det farligt och det är dags att byta till en öppen barnsäng, detta brukar hända ungefär vid 3 års ålder. Men om barnet är mycket mindre än 3 år, testa gärna detta innan:

  1. Använd sovpåse: Då kan inte barnet få upp benen lika lätt och har svårare för att klättra över spjälsängen. Barn kan fortfarande röra på sig bra i en sovpåse.
  2. Ta bort botten: Lägg madrassen direkt på golvet. Så dock till att spjälsängen fortfarande är stadig och säker samt att det inte blir en glipa mellan kanten & madrassen.
  3. Gör en kant runt spjälsängen: Vissa av våra kunder snickrar ihop en list/kant runt omkring själva spjälsängen så att det inte blir en glipa mellan madrassen och golvet.

öppensäng barnsäng

Viktigt att tänka på vid byte av säng

Det är viktigt att komma ihåg att det är en stor omställning för barnet att byta från spjälsäng till en barnsäng. Ta god tid på er, försök att prata med barnet och förklara varför ni byter säng. Om ni vill, kan ni inkludera barnet i valet av barnsäng. Så att barnet känner sig delaktig och nyfiken på sin nya sängen.

Orolig vid byte av säng?

Känns ditt barn oroligt vid byte av säng eller kämpar ni med sömnen sedan långt innan? Vi finns här för att hjälpa er! Vår sömnkurs ”Nu eller aldrig” passar äldre barn i ålder 2-6 år som fortfarande kämpar med sömnen som sover i eller du önskar att barnet ska sova i egen öppen säng. Det är aldrig för sent för få god sömn.

Dela inlägg: