Potträning – våra bästa tips för att bli blöjfri
Potträning är en unik resa för varje barn och kom ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt. Vi är här för att dela våra bästa tips och en steg-för-steg-guide som kommer att göra denna resa så smidig och positiv som möjligt för både dig och ditt barn. Försök att hålla er positiva och stödjande under hela resan, vi finns här för att hjälpa er!
När är barnet redo för potträning?
När det kommer till att avgöra om ditt barn är redo att bli blöjfri, finns det några tecken att hålla utkik efter. Om ditt barn visar nyfikenhet på pottan och till och med frågar om att använda pottan när barnet vill bajsa eller kissa, kan det vara tid att överväga potträning. Andra tecken kan vara att barnet ogillar att ha blöja på sig eller visar intresse för att vara ”stor” som de äldre syskonen eller vuxna i familjen. Var uppmärksam på dessa signaler, och när du märker dem, kan det vara ett bra tillfälle att börja introducera potträningen!
Steg-för-steg-guide till att bli blöjfri
- Starta vid rätt tidpunkt: Det första steget i potträning är att introducera pottan vid rätt tidpunkt. Var uppmärksam på tecken som visar att ditt barn är redo, som att de visar intresse för att ta av blöjan.
- Skapa en rutin: Inför en regelbunden tid när barnet sitter på pottan i ert dagliga schema. Det kan vara efter måltider eller när de vaknar på morgonen. En tydlig rutin hjälper ditt barn att vänja sig vid tanken på att använda pottan.
- Gör det roligt: Lekfullhet är nyckeln till en framgångsrik potträning. Använd färgglada pottor eller små belöningar som klistermärken för att uppmuntra ditt barn att använda pottan.
- Ta det lugnt: Var beredd på olyckor och ha tålamod. Olyckor är en naturlig del av potträningen, och ditt barn kommer att lära sig med tiden.
- Ge barnet kontroll: Låt ditt barn vara delaktigt i processen. Låt barnet välja sin egen potta, toalettpapper och låt dem trycka på spolknappen när de är klara. Det ger dem en känsla av kontroll och självständighet.
- Uppmuntra kommunikation: Lär ditt barn att säga till när de behöver gå på pottan. Det hjälper dem att bli medvetna om sina kroppssignaler och underlättar potträningen.
- Undvik att skuldbelägga: Om olyckor inträffar, undvik att skälla eller skuldbelägga ditt barn och försök istället att uppmuntra på ett positivt sätt.
- Ha lösa kläder: Första dagarna kan det vara bra att inte ha några underkläder alls eller väldigt lösa underkläder. Vi vill inte ha något som sitter åtstramande mot kroppen så att barnet inte tror att det är en blöja.
- Ha tålamod på natten: Potträning på natten tar ofta längre tid än dagtid. Använd nattblöjor och var tålmodig med ditt barn när de lär sig att kontrollera blåsan under natten.
- Dubbla lakan: Bädda med dubbla lakan och kisskydd om barnet skulle kissa på sig mitt i natten så ni inte behöver bädda om mitt i natten. Tips på hur du bäddar med dubbla lakan och dubbla kisskydd hittar du här.
- Belöna framsteg: Fira små framsteg och milstolpar med uppmuntran och kanske en liten överraskning. Positiv förstärkning hjälper ditt barn att känna sig stolt över sina framsteg.
Vägrar ditt barn pottan?
Alla barn vill inte potträna och vissa barn vägrar nästan pottan. Det är viktigt att undvika att pressa eller stressa barnet, eftersom det kan förlänga processen. Om det inte funkar alls med potträningen kan det vara klokt att vänta några dagar eller veckor och försöka igen senare. Att behålla en positiv inställning är viktig. Om du känner dig osäker eller behöver extra stöd, tveka inte att rådfråga barnavårdscentralen (BVC). Potträning är en betydelsefull milstolpe i ditt barns utveckling, och med rätt vägledning kan det bli en positiv och smidig upplevelse.
Tips på pottor
Blöjor som läcker på natten
Om ni använder blöja under natten och ni har problem med blöjläckage, oroa er inte. Här har vi sammanställt fem smarta tips som kan hjälpa er att undvika detta besvär. Med dessa tips kan ni få en tryggare och mer bekymmersfri nattsömn både för er och ert barn.