Hem / Blogg /

Melatonin för barn

Funderar du på att använda melatonin för ditt barns sömnproblem? Innan du tar det steget, överväg de sakerna vi går igenom nedan. Det är absolut möjligt att hjälpa ditt barn att sova bättre utan att använda sömntillskott eller medicinering. Melatonin och dess användning för barn är ett känsligt ämne. Om du redan ger ditt barn melatonin och tror att det är det bästa för deras sömn, behöver du inte ta åt dig av råden i som ges här utan du vet vad som är bäst för ditt barn.
Malin King

Sömncoach & doula

melatonin

Melatonin

Melatonin kan ibland ses som en snabblösning för sömnproblem hos barn. Det kan vara frestande att använda melatonin för att få barnet att somna snabbt vid läggdags, men det kan leda till problem vid nattuppvaken. Vårt råd är att inte ge melatonin om du verkligen inte måste. Istället är det bäst att fokusera på att lösa sömnproblemen på ett mer hållbart sätt.

Kan barnet somna själv?

Om barnet inte har lärt sig att kunna somna självständigt än, så är det det vi vill testa först innan vi ger några sömntillskott. För barn om inte kan somna själv, är det det vi behöver träna på och inte direkt ge sömnmediciner. Vi på Sovande barn har jobbat med en hel del familjer som har använt sig av melatonin, där vi först har tagit bort alla sömnmediciner och sedan jobbat med självständig sömn. När barnet har lär sig färdigheten att somna själv, behövs sällan tabletter. Den långsiktiga lösningen är inte medicin, utan självständig sömn hos barnet. 

Vad bör jag tänka på innan jag ger mitt barn melatonin?

En biverkning av melatonin som är viktig att vara medveten om är att de kan orsaka mer intensiva och visuella mardrömmar. Innan du överväger att ge ditt barn melatonin, är det en bra idé att först testa en vuxendos själv för att bedöma effekterna på dig själv.

En oro med användningen av melatonin hos barn är bristen på långsiktiga studier om dess effekter. Det finns inte tillräckligt med information om hur melatonin kan påverka barns utveckling och hälsa på lång sikt. När man introducerar ett tillskott som kroppen normalt producerar själv, finns risken att kroppen minskar sin naturliga produktion av ämnet, vilket kan ha långsiktiga konsekvenser och är därför en oroande faktor att ta i beaktande vid användning av melatonin.

Vad kan jag göra om jag inte vill att mitt barn ska använda melatonin?

Melatonin är ett hormon som kroppen producerar naturligt. Istället för att förlita sig på medicin, kan föräldrar fokusera på att stödja barnets naturliga produktion av melatonin. Genom att ha rutiner, sova mörkt, vara ute, bada, minska sockerintaget, ge massage, begränsa skärmtid och och använda avslappnade medel som lavendel boostar man kroppen egna produktion av melatonin.

Dessutom kan kosten ha en inverkan på melatoninproduktionen. Vissa livsmedel är naturliga källor till melatonin. Till exempel bananer, apelsiner, äpplen, mandlar, valnötter, ananas, kyckling, kalkon, varm mjölk, gröt och gojibär. Genom att inkludera dessa livsmedel i barnets kost kan du bidra till att stödja deras naturliga sömncykel.

NPF-barn och melatonin

Många barn med ADHD och autism kan uppleva svårigheter med sömnen, och melatonin har visat sig kunna förbättra sömnen hos dessa barn. Det är dock viktigt att komma ihåg att melatonin inte utgör en långsiktig lösning på sömnproblem hos dessa barn och att andra faktorer som rutiner och sömnvanor också spelar en betydande roll i att förbättra deras sömn. Det är alltid bäst att konsultera med en läkare för att få rådgivning och en individuell plan för att hantera sömnproblem hos barn med ADHD och autism.

Hjälper endast till för att förkorta insomnandet

Melatonin är mest effektivt för att förkorta tiden det tar att somna in. Det kan hjälpa barn att somna snabbare vid läggdags, men det kan också förvärra problemet med nattliga uppvak. Eftersom att barnet inte vet hur man somnar själv vid läggdags och kan barnet inte heller somna om själv vid uppvak på natten.

Ökad användning hos barn

Sedan 2020 har det blivit enklare att få tag på melatonin i Sverige och använda det som hjälp för att lösa barns sömnproblem. Denna lätta tillgänglighet har lett till en ökad användning av melatonin hos barn, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är en lämplig lösning för alla situationer. Oavsett barnets ålder bör du alltid rådfråga en läkare innan du överväger att använda melatonin som ett hjälpmedel för sömn. Melatonin bör inte ges till barn under 2 år.

Bekräftad sömnstörning

Om ditt barn har en bekräftad sömnstörning och en läkare rekommenderar melatonin som behandling, är det naturligtvis viktigt att följa den medicinska vägledningen. I sådana fall kan melatonin vara ett användbart verktyg för att hjälpa barnet att få en mer hälsosam sömn. Men om det inte finns någon bekräftad sömnstörning, är det bäst att vara försiktig med användningen av melatonin.

Vill du ha mer stöd?

Kämpar du med ditt barns sömn? För att få mer hjälp kan du ta hjälp av våra sömnkurser ”Dags för zzz” för barn mellan 5-24 månader eller ”Nu eller aldrig” för barn mellan 2-6 år. När barn har lärt sig på egen hand, behövs sällan tabletter.

Dela inlägg: