Hem / FAQ

Vanliga frågor & Svar

Nedan kan du hitta svaren på de allra vanligaste frågorna.

Om kursen inte passar dig har du 30 dagar på dig att ansöka om nöjd-kundgarantin.

Detta för att vi är så säkra att du kommer gilla kursen så du kan känna trygghet i att våga testa, för oftast handlar det om att bara våga för att få resultat.

För att få ansökningen godkänd måste man tagit del av minst 50% av kursen, gett kursen ett ärligt försök och ansökt inom 30 dagar från det att du köpte kursen.

I denna ålder jobbar vi endast med närvarande förälder, dvs. inget gråt själv. Här jobbar man med ”sömnformning” för att optimera och forma sömnen över tid. Kursen passar barn som ammas till sömns, bär i bärsele till sömn, guppas till sömns eller matas till sömns.
Vi jobbar med flera olika tekniker, i kursen 5-24 mån finns det tre tekniker med närvarande förälder i rummet där man över tid minskar stöttningen och två tekniker där man gör check ins och ger barnet mer utrymme att komma till ro själv. Man bestämmer själv vilken teknik som passar sitt barn.
Vi jobbar med flera olika tekniker, i 2–6 års kursen är det ytterligare nya sovträningstekniker som passar för äldre barn. Teknikerna baseras på föräldrar som har utmaningar med utdragna läggdagsprocesser, barnet kan/vill inte sova i egen säng eller har många uppvak mitt i natten och behöver stöttning utav föräldern. I 2–6 års kursen finns även en rad hjälpmedel för att underlätta sömnträningen. Man bestämmer själv vilken teknik som passar sitt barn.

0–4 månaders kursen har mer detaljer kring nyfödd sömn. Behövs barnet vaggas, ammas, bäras i bärsele till sömns, då passar den yngre kursen ”En bra start 0-4 mån”.

Har du redan en bra grund kan du hoppa direkt in på 5–24 mån kursen ”Dags för zzz”.

Vi rekommenderar spjälsäng fram till 3 år, detta för att det kan vara svårare att få resultat för små barn i en öppen säng. Vill du ändå testa så gå kursen 5–24 mån men applicera teknikerna för öppen säng. Fungerar inte detta så kan du nyttja ”nöjd-kundgarantin” och istället få tillgång till den äldre kursen.
Ja, att sömnforma/sömnträna är inte samma sak som att fasa ut nattmaten. Man behåller amningen som stöd under sovträningsprocessen för att på sikt fasa ut när barnet är redo.
Har du inte möjlighet till eget barnrum är det helt okej, det kan finnas vissa fördelar med eget rum särskilt efter 6 månader. Men det är inget krav att barnet måste sova i eget rum.
Nej tyvärr inte, kursen fokuserar på att barnet ska sova i egen säng eller för nyfödda egen säker del i sängen t.ex. babynest. Vissa väljer att behålla samsovning delar av natten efter att man genomfört kursen. Dvs. har du som mål att fortsätta samsova passar inte kursen just dig och ditt barn.
Alla 3 kurser 0-4 mån, 5-24 mån och 2-6 år passar både för barn som använder napp och även de barnen som inte använder napp. Napp är inget måste för att få bra sömn.
Känslan att vara låst i sängen och vara en ”levande napp” är vanligt och fullt möjligt att komma ur. Kursen ger tips att hjälpa barnet få större självförtroendet kring sömnen och att inte ”behöva” ha bröstet som napp.
Vissa rutiner gör att själva insomningen kan vara enkel men nattuppvaken ändå kvarstår. Kursen innehåller tips och tekniker för att komma ur nattuppvaken.
Har du en liten ”power nappare” där hemma så hjälper kurserna dig till att stötta barnet att få längre sammanhängande sömn.

Allt före kl. 06.00 klassar vi som tidig morgon.

Vi ser ofta ett samband mellan barn som inte kan somna själv vid läggdags och som har tidiga morgnar. Tips och trix för att avhjälpa detta finns med i både 5-24 månaders och 2-6 årskursen.

Vissa barn föds med att ha enkelt för sömnen – för andra barn krävs det MER av dig som förälder att komma dit. Men känslan att ”hata” att sova är inget som försvinner utan ofta något man måste jobba aktivt för att göra barnet mer trygg i sin egen sömn.
Små bebisar har oftast ett mycket större närhetsbehov. Vissa barn har kvar detta behov längre upp i åldern. Det går att få bra sömn med dessa typer av närhetsbarn, de flesta föräldrar väljer då en mildare metod.
Dessa två tillstånd ger ofta en tuff start, oftast skapas mer svåra vanor och sömnen blir generellt tuffare en mycket längre tid för en kolik/reflux bebis. Kursen hjälper dig att inte fasta i dessa vanor alltför länge och alla tips kan appliceras både på reflux och kolikbebis.
Ja det kan man men vi skulle rekommendera att välja en mildare och mer gradvis metod och att göra små justeringar i taget. Vanligare större förändringar är t.ex. nytt syskon, flytt, börja förskolan etc.
Det är ALDRIG för sent att jobba på sömnen. Det är såklart enklare ju tidigare man jobbar på sömnen men det finns flera 2,3,4 och 5 åringar som aldrig sovit bra som små barn och som äldre fortfarande känner sig osäkra i sin egen sömn. Vi får dagligen höra ifrån föräldrar hur kursen även hjälpt dessa barn till bättre sömn.

Har du några frågor?

Skicka gärna ett mail till oss så hjälper vi dig vidare.

Gratis tips

Få vår gratis sömnguide för barn 2-6 år!

Uppnå bättre nätter med ditt barn med våra 5 experttips, speciellt utformade för barn i åldern 2-6 år som sover i öppna sängar.
Lämna ditt namn och e-post nedan för att få tillgång till filen.